Educația financiară se face de acasă. Datoriile, suma veniturilor sau investițiile, subiecte ocolite de părinți

Sursă foto: Freepik

Părinții nu ne explicau problemele financiare și nici nu credeau că e important. Așa că mulți dintre noi n-au știut, de exemplu, cum să-și gestioneze primii bani câștigați.

Dar au înţeles că Educația financiară se face de acasă și acum discută deschis cu proprii lor copii.

Dar încă sunt subiecte financiare pe care părinții le ocolesc, potrivit unui studiu recent.

Cum ar fi datoriile familiei, creditele, suma veniturilor sau investițiile. 42% dintre părinți spun că și-ar dori să discute cu copiii lor despre investiții, dar încă nu știu cum.

În timp ce 11% spun că nu vor să abordeze acest subiect niciodată. Nu de puține ori discuțiile despre bani au fost motiv de ceartă între părinții și copii. Dar de cele mai multe ori certurile pornesc de la timpul prea lung petrecut pe telefon sau calculator, de la lipsa lecturii, întârzierile acasă și cercul de prieteni al copilului.

Cât despre nivelul de trai. Mai mult de jumătate dintre persoanele care au un venit familiar lunar sub 5.000 de lei consideră că banii le ajung pentru un trai decent, în timp de 8% spun că abia reuşesc să asigure strictul necesar.

Și doar 59% dintre famiile cu venituri lunare de peste 8.000 de lei consideră că banii le ajung pentru un trai decent. Cu cât veniturile familiei cresc cu atât cresc șansele unui cont de economii pentru copii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, salariu mediu net în România a crescut de la aproximativ 1.200 de lei în 2010 la 4.000 de lei în 2023.

O creștere substanțială a veniturilor unei familii. De altfel, venitul mediu lunar pe o gospodărie a evoluat semnificativ de la aproximativ 2.300 de lei în 2010 la 5.500 de lei în 2024.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: