Skip to content
București Politică Societate

”Educația la pătrat”, un proiect PNL Sector 2 dedicat copiilor din București: 84 de profesori voluntari vor pregăti gratuit elevii pentru Evaluarea Națională, Bacalaureat sau olimpiade

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PNL Sector 2, profesoara Monica Cristina Anisie, și viceprimarul liberal al Primăriei Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, sunt artizanii unui proiect educațional ambițios: înființarea unui Centru Educațional dedicat copiilor. Practic, toți elevii din București pot beneficia în acest centru de pregătire gratuită pentru examenele de Evaluare Naţională și Bacalaureat, dar și pentru concursuri și olimpiade naționale. Aproximativ 84 de profesori din învățământul preuniversitar, membri PNL, vor participa la acest proiect.

Monica Cristina Anisie (lider PNL Sector 2): ”Profesorii vor veni și preda voluntar”

Noul lider al PNL Sector 2, Monica Cristina Anisie, este de peste 20 de ani profesoară de limba și literatura română. Ea spune că ideea acestui proiect a venit natural, atâta timp cât PNL are resurse umane importante în domeniul educației.

”Sunt 84 de profesori din învățământul preuniversitar, afiliați la noi la partid și șapte profesori universitari, și ne-am gândit că, în felul acesta, putem să îi ajutăm pe copiii din sectorul 2, dar și pe cei din alte sectoare, porțile proiectului fiind, de altfel, deschise pentru copiii din toată Capitală.

Această resursă umană este, după cum știți, foarte bine pregătită, fiind profesori foarte cunoscuți la nivelul Bucureștiului și nu numai, sunt inspectori școlari, inspectori din cadrul Ministerului Educației, profesori cu experiență în propunerea de subiecte la examenele de Evaluare Națională, dar și Bacalaureat. Avem în vedere atât disciplina de limbă și literatură română, dar și matematica, fizica, istoria și chimia, disciplinele socio-umane sau informatica, obiecte de studiu pe care elevii le susțin atât la examenul de Bacalaureat, dar și la Evaluarea Națională.

Acest Centru Educațional se va numi Educația la 2 sau Educația la pătrat pentru că ne dorim să devină și un Centru de (re)creație activă pentru copiii din sector”, spune Monica Cristina Anisie.

Pe lângă experiența de două decenii în educație, noul lider al PNL Sector 2 are și cunoștințe aprofundate în domeniul administrației centrale, fiind, de altfel, inspector, director în Ministerul Educației și, nu în ultimul rând, secretar de stat în acest minister.

”Cred că am coagulat în jurul meu foarte multe persoane și, evident, energii pozitive, eu iubesc foarte mult copiii și niciodată nu am renunțat la profesia mea, indiferent de funcția administrativă ocupată într-un moment sau altul.

Am avut chiar o experiență care m-a impresionat. Eram secretar de stat în Ministerul Educației  dar, în același timp, eram și profesoară de română și diriginte la clasa a V-a. După ce s-a încheiat anul școlar, un părinte a venit la serbare și mi-a spus: ,,Doamna diriginte, vreau să vă cer iertare pentru că, la începutul anului școlar, am gândit în felul următor: s-a zis cu orele de română ale copilului meu! Doamna nu o să vină, fiind ocupată la minister, mai este și diriginte, s-a încheiat cu clasa a V-a pentru copilul meu! Nu numai că ați venit la ore, mi-a mai spus, dar ați făcut mai mult decât ceilalți profesori care nu dețin alte funcții!” Este o satisfacție uriașă pentru un profesor să audă de la părinții elevilor săi asemenea cuvinte!

Cu riscul de a mă repeta, vreau să vă spun că iubesc mult această profesie, iubesc copiii, am și eu un copil, și mi-am dorit întotdeauna ca un profesor să-și dedice viața rezultatelor pe care le va vedea în timp prin copiii cărora le construieşte viitorul!”, a completat profesoara Monica Cristina Anisie.

Potrivit liderului PNL Sector 2, campania de recrutare a elevilor care vor să participe la proiect a început pe 9 septembrie și se va încheia pe 1 octombrie. Patru zile mai târziu, pe 5 octombrie, Centrul Educațional se va deschide oficial. Iar grupul țintă nu este reprezentat doar de copiii din Sectorul 2, programul fiind accesibil tuturor elevilor din Capitală, în mod gratuit.

”Am mai avut, în sectorul 2, un proiect de succes, la care de altfel veneau părinți din sector şi solicitau consiliere în ceea ce privește parcursul educațional al copiilor. De aceea, acum, prin acest nou proiect, ne-am gândit să realizăm o pregătire adecvată pentru examenele naționale, Evaluare Naţională și Bacalaureat, dar și pentru olimpiade şi concursuri şcolare, pentru că, așa cum v-am spus, avem profesori foarte bine pregătiți. Mai ales că totul este gratuit și este realizat, exclusiv, în interesul copiilor din București. Profesorii vor veni și preda voluntar”, a mai spus Monica Anisie.

”Din păcate, părinții fug, astăzi, de învățământul profesional”

Liderul PNL susține că ”nu ne dorim să intrăm, la capitolul informare, la nivelul școlilor și liceelor, pentru a nu se da naștere unor interpretări politice ale demersului nostru. Ne dorim să promovăm, însă, ideile liberale și copiii trebuie să creadă că mai există valoare, respect și dreptate în această țară”.

”Vom realiza, de asemenea, ore de consiliere și orientare școlară pentru că atât elevii, cât și părinții, au mare nevoie în ziua de astăzi, de construcția unui parcurs educațional corect pentru copiii lor. Se vorbește foarte mult, din păcate, s-a dat, de altfel, și un Ordin de ministru, ca toți elevii care vor lua note sub cinci la evaluarea națională trebuie să meargă spre învățământul profesional. Ce vrem să facem? Să facem un învățământ profesional de foarte slabă calitate?”, a adăugat profesoara.

Monica Anisie spune că fiecare copil trebuie ajutat să-și înțeleagă potențialul corect: ”Din păcate, părinții fug, astăzi, de învățământul profesional, pentru că nu se înțelege menirea acestui învățământ profesional dual”.

”Învățământ profesional dual este foarte important și, obligatoriu, trebuie să se implice și agentul economic. 75% din activitatea tânărului care este înscris în învățământul profesional dual trebuie să se petreacă, în practică, la agentul economic. Agentul economic care vine și susține această educație pentru elevi tocmai pentru a putea avea, mai târziu, pe piața muncii un om bine pregătit. Este o investiție care aduce plus-valoare”, a precizat liderul liberal.

În plus, pe lângă aceste activități de consiliere și orientare școlară, programul presupune și activități de susținere, cu personal specializat pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.

”Acești copii sunt respinși de societate, părinții lor trăiesc o adevărată dramă și au nevoie de susținere. Atunci când am fost secretar de stat, am lăsat la Ministerul Educației un pachet întreg care își propunea rezolvarea acestor aspecte, pachet care trebuia doar să fie aprobat. Din păcate, nici până astăzi, nu s-a realizat nimic! Un aspect important este acela că ei dau aceleași examene naționale ca și un copil dintr-o școală normală. Ceea ce este absolut incorect!”, a spus profesora.

Monica Anisie a insistat să precizeze că, deși proiectul se desfășoară sub egida PNL, nici cursanții, nici părinții lor nu vor avea vreo obligație să se înscrie în partid: ”Noi facem acest lucru voluntar, din respect pentru părinți și copii”.

Dan Cristian Popescu (viceprimar PNL Sector 2): „Părinții și copiii resimt nevoia unor cursuri suplimentare”

Viceprimarul liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, este cel de-al doilea personaj pozitiv din acest program. Prin demersurile sale la nivelul Administrației Publice Locale, a susținut investițiile în școli, în acest moment fiind 14 unități de învățământ reabilitate complet în sector, care se ”bat”, la capitolul dotărilor și al calității materialelor folosite, cu cele mai competitive și moderne unități de învățământ din Europa.

Un alt proiect de suflet al viceprimarului este Academia Copiilor: cursuri pentru elevi după terminarea orelor, finanțat de Primăria Sectorului 2.

”Aceste ore suplimentare vin în completarea programei școlare pe care o pune la dispoziție Ministerul Educației. Din păcate, părinții și copiii resimt nevoia unor cursuri suplimentare, pentru că modul în care Ministerul Educației organizează învățământul are serioase carențe. Ne-am fi dorit ca, în cadrul școlii, copiii să facă tot ce este necesar pentru a nu mai sta, după ore, la alte cursuri și meditații sulimentare.

Pentru că se resimte acut această nevoie pe piața educației, Primăria Sectorului 2, prin consilierii PNL, a promovat acest program care are, astăzi, 37000 de copii înscriși, care vor participa, de altfel, la cea de-a doua ediție a Academiei Copiilor”, a declarat Dan Cristian Popescu.

 

1 comentariu la “”Educația la pătrat”, un proiect PNL Sector 2 dedicat copiilor din București: 84 de profesori voluntari vor pregăti gratuit elevii pentru Evaluarea Națională, Bacalaureat sau olimpiade

  1. Buna ziua. Nu am gasit nimic pe internet referitor la inscrierea concreta , pasii necesari. Sau aveti o tehnica de recrutare selectiva , pe anumite considerente? Care ar fi acelea va rog? Termenul de inscriere e 1.10.2019.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *