Skip to content
Sănătate Societate

Educația, singura șansă pentru a-i ține pe copii departe de fumat

Fumatul în rândul copiilor și tinerilor din mediul rural este o problemă stringentă în România, arată un raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural“, lansat de World Vision România în 2018 și care susține că 8% dintre copiii cuprinși în studiu au declarat că au fumat.

Totuși, ce nu spune studiul respectiv?

Efectuat în sate defavorizate cu comunități vulnerabile, din doar șase județe, studiul nu spune că lipsa accesului la educație și informare adecvată al copiilor și tinerilor din mediul rural îi face pe aceștia să testeze produse din tutun și alcool de la vârste foarte mici.

Școlile cu toalete exterioare, fără apă curentă, abandonul școlar ridicat și violența în familie fac copiii din mediul rural extreme de vulnerabili în fața tentațiilor de orice fel, scrie newstrack.ro.

Este nevoie de educație pentru a-i învăța pe copiii din mediul rural să se spăle pe mâini, să fie vaccinați, să se țină departe de țigări sau alcool.

Asta este ceea ce se omite (poate chiar în mod intenționat) în studiile “alarmiste” despre incidența la fumat a copiilor din mediul rural. Interesele organizațiilor și ale ONG-urilor sunt atât de mari, încât în ziua de azi, nu poți să mai ai încredere în studiile scoase pe piață care urmăresc diverse interese și distorsionează adevărul doar pentru a-și atinge scopurile proprii.

Societatea trebuie să găsească un antidot la cauzele comportamentului nesănătos al părinților și copiilor, iar ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de studii ample și de politici bine țintite, bazate pe studii cu metodologii solide.

Nu în ultimul rând, merită observate corelațiile între comportamentele nesănătoase și accesul la educație, precum și între acestea și nivelul investițiilor publice de la nivelul localităților cu probleme.

Fragmentele de realitate, manipulate în interes partizan, ca în afluxul de studii puțin temeinice, nu fac altceva decât să identifice falși vinovați, în speranța că problema de fond va fi uitată, anume falimentul politicilor publice în domeniul educației, sănătății și în domeniul social. Fumatul nu este cauza, ci efectul acestui faliment care se încearcă a fi ascuns prin abaterea atenției în alte direcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *