Skip to content
Economie

Efectele cotei progresive – bani mai puțini în buzunare și costuri uriașe de administrare. Gabriel Biriș: Putem crește veniturile fără taxe mai mari

Facebook/ Gabriel Biriș

Avocatul Gabriel Biriș, specialist în legislație fiscală, susține că introducerea impozitării progresive ar însemna impozite mai mari și bani mai puțini în buzunarele multor români, precum și costuri suplimentare uriașe de administrare. Avocatul precizează, însă, că este nevoie de o creștere a veniturilor și o reducere a deficitului, iar soluțiile pot fi găsite într-un studiu realizat de 20 de economiști de prestigiu. Pe scurt, afirmă Biriș, aceste soluții ar fi: ”sarcină fiscală așezată în funcție de mărimea venitului, fără privilegii” și ”măsuri ferme și eficiente de reducere a evaziunii, inclusiv prin digitalizarea ANAF”.

Redăm integral postarea lui Gabriel Biriș:

„Vad din nou discutii cu privire la revenirea la cote progresive…

Ce ar insemna asta?

In primul rand, impozite mai mari si deci bani mai putini in buzunarele unei parti importante dintre noi, cetatenii Romaniei… Nu pentru toti, ci doar pentru cei care nu beneficiem de scutiri sau de modalitati de a ocoli plata impozitului pe venit/salarii.

In al doilea rand, costuri suplimentare uriase de administrare, atat pentru cetateni (cateva milioane in plus vor trebui sa depuna declaratia anuala de venit), cat si pentru ANAF, care va trebui sa proceseze aceste milioane de declaratii, care astazi nu trebuiesc depuse.

Nu este clar pe ce venituri suplimentare mizeaza cei care propun masura (asa cum nu este deloc clar la ce fel de cote progresive sunt vizate), nu avem niciun fel de fundamentare, doar cateva declaratii politice.

Un lucru este insa clar pentru (unii dintre) noi: veniturile bugetare trebuiesc crescute! Este in interesul nostru, pentru a evita o criza majora precum cea care a dus la masurile din 2010, masuri care par a fi fost uitate de vreme ce chiar azi a fost publicata o lege (135/2022) prin care sunt sctiti de impozit pe salariu si CASS inca vreo 300.000 de angajati din agricultura si productia alimentara…

Putem oare sa crestem veniturile si sa scadem deficitul astfel incat sa evitam un dezastru, din ce in ce mai iminent, fara sa crestem impozite si taxe?

Raspunsul este DA!

Cum? Raspundem acestei intrebari printr-un studiu, la care am avut onoarea sa contribui alaturi de 20 de economisti cu prestigiu, intr-o echipa creata in jurul Consiliul Fiscal.

Pe scurt:

– sarcina fiscala asezata functie de marimea venitului, fara privilegii. Adica „level playing field”, cum zic englezii si cum cere majoritatea mediului de business de multi ani si cum zice de altfel si Constitutia: „cetatenii sunt egali in fata legii fara privilegii sau discriminari”;

– masuri ferme si eficiente de reducere a evaziunii, inclusiv prin digitalizarea ANAF (chestiune deasemenea ceruta dar intarziata sau chiar sabotata de decidenti). Pun aici link catre acest studiu, publicat duminica pe site-ul Consiliului Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *