PSnews

Ultima Oră

Efectele devastatoare ale crizei politice. Ce se întâmplă cu Legea salarizării?

cursdeguvernare.ro

Efectele crizei politice actuale cauzate de destrămarea Executivului și interesele personale ale actorilor implicați vor fi resimțite asupra economiei. Este normal să ne întrebăm ce se întâmplă cu legea salarizării și dacă termenele propuse vor fi sau nu decalate.

Amintim că legea salarizării, care la începutul săptămânii a creat protestele profesorilor, a trecut prin Parlament, urmând să fie promulgată. Președintele Klaus Iohannis a declarat la sfârșitul lunii mai că pentru acest proiect de lege răspunde Partidul Social-Democrat, relatează Realitatea.Net.

Când ajunge la mine la promulgare, probabil voi face declarații mai ample. Dar pot să vă spun de pe acum câteva idei legate de această lege. Ea a apărut fiindcă este în programul de guvernare al PSD. PSD de la început a spus că vrea această lege, are majoritatea, are Guvernul. Deci este o lege pentru care răspunde integral și definitiv inițiatorul, adică PSD„, declara Iohannis.

Însă, ce se întâmplă acum, o dată cu începerea crizei politice?

Sunt posibile câteva variante. Una dintre ele ține de reîntoarcerea proiectului de lege în Parlament, așa cum a fost cerut de sindicaliști, însă motivele țin doar de pierderea majorității în executiv a PSD.

Un al doilea scenariu ține de o posibilă criză economică, ceea ce ar însemna o amânare a proiectului de lege, dat fiind că bugetul nu ar fi capabil să susțină majorările salariale. Acest punct de vedere este susținut de fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu.

Cu siguranţă va fi o încetinire a programelor coaliţiei. Amanarea unor decizii de investiţii şi consum„, a declarat dânsa.

De asemenea, scenariul unei crize economice este exemplificat și prin scăderea valorii leului în raport cu moneda Euro. Profesorul de economie, Mircea Coșea a precizat că distrugerea executivul înseamnă un an pierdut din punct de vedere economic. Oricine guvern ar fi format, este mult prea târziu, iar acest lucru va descuraja investițiile străine și va dezechilibra macroeconomia prin balanța de plăți

Lucrurile sunt pierdute pentru acest an. Nu se mai poate face nimic. Orice guvern ar veni, în perioada de vară, vine toamna, nu se mai poate face nimic. În anul 2017, în pofida faptului că avem o majoritate parlamentară confortabilă, economia este absolut în criză. 2017 este un an pierdut definitiv. Lucrurile se îngreunează foarte mult, condiţiile sunt altele, leul este deja lovit de această mişcare şi va continua şi în următoarele zile. Putem să discutăm cine va fi prim-ministru, dar să nu ne aşteptăm ca economia României să aibă sucesul de până acum„, afirma profesorul Coșea.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi