Skip to content
Societate

Efectele eliminării supraimpozitării contractelor de muncă part time. Ce costuri vor avea angajatorii de la 1 ianuarie 2020

ziardebistrita.ro
" "

De la 1 ianuarie 2020 va fi eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial, în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.

La momentul dezbaterilor, deputații liberali au susținut că proiectul reprezintă o măsură reparatorie benefică, deoarece nu era normal ca pentru un contract de muncă de două ore, să fie plătite taxe pentru opt ore de muncă.

" "

În schimb, fostul minsitru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că prin adoptarea acestei legi se pierd 1,5 miliarde din bugetul asigurărilor, pentru impozitarea la part-time.

„Am adus la nivelul salariului minim pe economie contribuţia pentru cei care lucrează la part-time, cu nişte excepţii: elevii sau studenţii până la 26 de ani, ucenici până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari, cei care au deja un contract de muncă. Imediat după ce am introdus această taxare la part-time la nivelul salariului minim pe economie, în prima lună, 89.000 de contracte de muncă au trecut din economia gri la alb. De asemenea, în lunile următoare, încă 200.000 de contracte au trecut la alb„, a spus fostul ministru PSD.

În ce priveşte contractele de muncă part-time, Lia Olguţa Vasilescu a atras atenţia și asupra existenţei persoanelor care, deşi lucrează opt – zece ore pe zi, ajung să aibă pensii foarte mici din cauza faptului că au contracte conform cărora ar munci doar 2 ore/zi.

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, susține că statul român ar trebui să aibă capacitatea să îi verifice pe toţi cei care angajează în regim part-time, nu să blocheze foarte multe companii, prin introducerea unei supraimpozitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *