Skip to content
Opinii & Analize

Efectele nevăzute ale pandemiei de coronavirus: România, vizată de o criză socio-economică de proporții

Dincolo de efectele evidente ale epidemiei de coronavirus asupra sănătății umane, există și un efect la fel de important: cel asupra economiei naționale. Semnalele există deja. Cursul valutar înregistrează o creștere practic de la zi la zi. Bugetul de stat trebuie să facă faţă unor cheltuieli enorme, iar veniturile la bugetul de stat riscă să se prăbușească din cauza diminuării activităţii economice.

Venituri mai mici la bugetul de stat

Suspendarea activităţii economice în multe sectoare, înseamnă în practică și reducerea veniturilor la bugetul de stat. Veniturile obținute din impozitul pe venit, TVA și alte categorii de venituri, nu vor mai ajunge la bugetul de stat. În schimb, cheltuielile rămân aceleaşi. Salariile bugetare trebuie plătite. În plus, mii de români revin în țară din Diaspora pe fondul crizelor din Spania și Italia și nu vor ocupa, cel puțin imediat, nici un loc de muncă. Se pune întrebarea cum va gestiona statul român acești cetățeni?

Deja industrii-cheie își închid porțile și trimit muncitorii în șomaj tehnic. Dacia Mioveni reprezintă cel mai recent exemplu în acest sens. Doar că șomajul tehnic nu poate fi susținut pentru o perioadă nedeterminată, iar specialiștii nu pot estima cu exactitate cât va dura epidemia de coronavirus. Florin Cîțu spunea că trebuie să ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic. De unde va găsi statul bani pentru a susține toți acești oameni?

Scumpirea mărfurilor de import

Scumpirea combustibililor și creşterea cursului de schimb  au ca efect scumpirea în lanţ a produselor de import, dar şi a celor produse intern. Unele produse alimentare sunt de importanță vitală. Sectorul sanitar va avea o acută nevoie de echipamente, materiale  şi aparatură, care vin mai ales din import. În funcţie de creşterea infectării cu coronavirus, spitalele vor fi copleşite. Aici vor fi necesare resurse importante de la bugetul de stat și așa extrem de diminuat.

Împrumuturile, o soluție periculoasă

O soluție la aceste probleme ar pute-o reprezenta împrumuturile. Doar că în contextul unei pandemii globale de coronavirus, statele vor adopta treptat un comportament auto-interesat. Deja am văzut o astfel de manifestare în cazul Statelor Unite, când președintele Trump a încercat să obțină un potențial vaccin din Germania pe care să îl folosească doar în interiorul SUA. Așadar liderii lumii confruntați cu aceeași dilemă, vor pune treptat, așa cum este de aștaptat, propriul interes deasupra considerentelor filantropice.

Împrumuturile se vor da în cazuri excepționale și aproape sigur, cu dobânzi imense. Contactarea împrumuturilor ar putea duce la îndatoriri masive, care vor fi decontate în ani de zile.

În concluzie, situaţia economico-socială viitoare se anunţă una dramatică. Nu se pot imagina încă consecinţele economice si bugetare ale crizei coronavirusului, însă cert este că acestea vor lovi mai devreme sau mai târziu din plin economia României. Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *