Skip to content
Economie Energie

Efectele OUG 114: cu cât au crescut importurile de gaze și prețul gazelor din import

unimedia.info

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic.

Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018, arată Profit.ro.

În luna ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh.

În prima luna a anului trecut importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

Comparativ cu ultima lună a anului trecut, când România a importat 3,1 TWh gaze naturale la un preț mediu de 121,68 lei/MWh, creșterea volumului a fost de peste 30%, iar cea a prețului de import a fost de 2,5%.

De la începutul iernii, volumul importurilor de gaze s-a majorat cu 30% față de nivelul acestuia din iarna precedentă. În perioada noimebrie-ianuarie România a importat 9,2 TWh comparativ cu 7,1 TWh în perioada similară a iernii precedente.

De altfel, luna decembrie 2018 este singura excepție, comparativ cu decembrie 2017 volumul importurilor fiind unul similar.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului, importurile de gaze naturale din Ungaria, țară are nu produce gaze, s-au majorat de 10 ori.

Dacă în lunile ianuarie/februarie 2018, fluxurile fizice de la Csanadpalota, din direcția Ucrainei către România, erau, în marea majoritate a zilelor, de 5.000 MWh/zi, în primele două luni ale acestui an, acestea au fost de 10 ori mai ridicate, de 50.000 de MWh/zi.

Volumul gazului adus din Ungaria este unul considerabil, reprezentând aproape 20% din volumul de gaz intrat în sistem din producția internă în aceeași perioadă (din perimetrele de producție, cum se exprimă Transgaz), de 260-270.000 MWh/zi.

 

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *