Skip to content
Politică

Efectele prăbușirii prețului petrolului. Kuweitul reduce subvenţiile la carburanţi, electricitate şi apă

Emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, a anunţat joi că subvenţiile pentru carburant, electricitate şi apă vor fi reduse pentru a permite ţării să facă faţă scăderii semnificative a preţului petrolului, fără a preciza însă data la care va intra în vigoare această decizie.

În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă. „Vom elimina subvenţiile, vom creşte preţurile la benzină, electricitate şi apă şi vom reduce subvenţiile pentru alte servicii”, a declarat emirul Kuweitului la o întâlnire cu redactorii şefi ai jurnalelor locale, potrivit adevarul.ro.

Kuweitul este singurul din cele şase state din Consiliul de Cooperare a Golfului care nu a redus până acum subvenţiile, după scăderea preţului petrolului care asigură cea mai mare parte a veniturilor la buget. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Oman şi Bahreinul fie au majorat fie au liberalizat preţurile la carburanţi, electricitate şi apă. În bugetul pentru anul fiscal 2015/2016 Guvernul kuweitian a alocat aproximativ şapte miliarde de euro pentru subvenţii la carburant, electricitate şi apă. O sumă similară este alocat pentru alt forme de subvenţii şi ajutoare sociale.

Kuweitul a înregistrat excedente bugetare în fiecare din ultimii 16 ani, acumulând rezerve de peste 600 de miliarde de dolari. Însă pentru actualul exerciţiu fiscal, care se încheie la data de 31 martie 2015, se aşteaptă la un deficit de 23 de miliarde de dolari. Preţul petrolului, care este responsabil pentru 94% din veniturile Kuweitului, a înregistrat o scădere de 75% începând de la mijlocul lui 2014. În prezent, barilul de petrol kuweitian se vinde pentru doar 19 miliarde de dolari, din cauza calităţii sale inferioare. Emiratul are o populaţie autohtonă de 1,3 milioane de locuitori la care se adaugă aproximativ 2,9 milioane de străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *