Skip to content
Politică

Efectele retragerii lui Orban din grupul parlamentar liberal. Alfred Bulai: PNL e singur pe lume și va rămâne și mai sărac

Inquam Photos

Contactat de PS News, sociologul Alfred Bulai este de părere că retragerea lui Ludovic Orban din grupul deputaţilor PNL va afecta în mod direct partidul, susținând că prin gestul fostului premier care „este foarte posibil să tragă după el și alți liberali”, PNL va rămâne și mai ”sărac” și atunci „perspectiva alegerilor anticipate devine una realistă”. De asemenea, Bulai este de părere că Ludovic Orban va reprezenta o amenințare pentru liberalii din tabăra lui Florin Cîțu, astfel încât „ne așteptăm să fie tot mai acid, criticând non-stop Guvernul, pe Cîțu și tabăra acestuia pentru că practic nu mai este subordonat deloc PNL-ului”.

„Deocamdată și-a anunțat doar dânsul retragerea, probabil că mai sunt câțiva pe lângă el. Sigur că va afecta partidul, dar nu e ceva nou. A anunțat cu o săptămână în urmă și probabil și-a planificat ca și alții să își dea demisia din grupul PNL și asta nu face decât să slăbească grupul PNL. Cu o singură persoană care părăsește grupul nu se va întâmpla asta, dar dacă or fi 10-15 om vedea ce se va întâmpla. Deocamdată e doar un semnal. 

Sigur că afectează PNL-ul, mai ales în aceste zile în care se vede că PNL e singur pe lume și va rămâne și mai sărac. Devine tot mai greu să te gândești la faptul că poți face guvern astfel și atunci perspectiva alegerilor anticipate devine una realistă.

Nu putem spune acum că efectele sunt dramatice atât timp cât nu știm exact despre ce este vorba. O singură persoană nu va însemna nimic, dar oricum, cert este că pe lângă Ludovic Orban mai sunt alte câteva persoane care se vor retrage. Dacă vor fi mai mult de 10-15 persoane, așa cum a  sugerat Orban, atunci PNL va trebui să se gândească serios dacă poate să mai guverneze pentru că, orice ai face, cu așa puțini oameni ești absolut decorativ și atunci întrebarea este de ce USR-ul și PSD-ul ar susține un guvern atât de slab în Parlament”, spune Bulai.

În opinia analistului, este de așteptat ca în perioada imediat următoare, Ludovic Orban să fie „tot mai acid ” în ceea ce privește atacurile la adresa taberei Cîțu și a președintelui Klaus Iohannis.

„Din acest moment, Ludovic Orban probabil că va critica non-stop Guvernul, pe Cîțu și tabăra acestuia, pentru că practic nu mai este subordonat deloc PNL-ului și deci nu mai are nicio problemă de principiu. Orban a zis din primul moment în care a pierdut alegerile că a rupt relația cu Klaus Iohannis. Evident că ne așteptăm să fie tot mai acid, rămâne un critic redutabil, el este capabil de așa ceva la adresa PNL-ului și cea mai credibilă sursă de atac în general este tocmai fostul partener, conchide Alfred Bulai.

Fostul lider liberal Ludovic Orban, fost preşedinte al Camerei, şi-a anunţat marţi în plen retragerea din grupul deputaţilor PNL, decizia în acest sens fiind luată încă de săptămâna trecută. El a declarat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depăşeşte orice imaginaţie, fiind creată o criză politică artificial şi fiind făcut praf un partid. Orban a precizat că nu îşi dă încă demisia din PNL. Fostul lider liberal a lansat atacuri dure la adresa actualului lider Florin Cîţu şi a preşedintelui Klau Iohannis. ”PNL trebuie să se întoarcă cu spatele la chiriaşul de la Cotroceni”, a afirmat Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *