Skip to content
Sănătate

Efectele stilului de viață sedentar pot fi combătute prin osteopatie

facebook

Stilul de viață specific secolului XXI ne-a pus în situația de a face față unor probleme medicale în care e nevoie mai mult ca oricând de o analiză a corpului uman, ca un întreg. Pentru a combate efectele stilului de viață sedentar, putem apela la osteopatie.

Osteopatul este specialistul care analizează pierderile de mobilitate în sistemul musculo-scheletal, visceral și cranio-sacral. Prin aplicarea unor tehnici manuale speciale, osteopatul înlătură fixaţiile patologice şi blocajele structurale, restabilind mobilitatea în ţesuturi până la momentul apariţiei modificărilor în ele. Astfel, osteopatia devine o alternativă a tratamentelor medicamentoase anevoioase, procedurilor riscante sau invazive.

Osteopatia este benefică pentru durerile aparatului musculo-scheletal cum ar fi durerile de spate, lumbago, hernii și protruziidiscale, cefalei, distonii neuro-vegetative, dischinezii ale căilor biliare, periartrită scapulo-humerală, stress sau așa numitul „burn-out” și durerile de spate post-partum.

Trei din patru adulţi suferă de dureri de spate cel puţin o dată în viaţă. Aceste dureri apar la ridicarea greutăţilor, mişcări repetate de flexiune şi de rotaţie, posturi greşite, şezut prelungit şi incorect pe scaun sau la birou. Totodată, obezitatea supune coloana la sarcini şi presiuni suplimentare, agravează alte maladii de coloană cum ar fi osteoporoza, osteoartroza, artrita reumatoidă. Este cunoscut faptul că sedentarismul este un pericol pentru sănătate și că cea mai periculoasă poziție este statul pe scaun ore în șir, în fața calculatorului, la fel cum știm că există multe modalități pentru menținerea articulațiilor sănătoase, însă acestea au de suferit, în principal, din cauza lipsei de mișcare.

Referitor la osteopatie, Cazimir Cojan, fiziokinetoterapeut, spune că: „În opinia oricărui osteopat, stilul de viaţă sedentar combinat cu problemele psiho-emoţionale vor fi mereu principalul motiv pentru care organismul nu funcţionează cum trebuie”. Acesta consideră că medicina osteopată este doar anatomie şi fiziologie pură aplicată pe corpul uman. „Metodele de tratament sunt non-invazive, nedureroase, producând o eliberare a restricţiilor din organism, astfel corpul recăpătându-şi mobilitatea normal. De fapt, filozofia medicinei osteopate rezultă din cele 5 principii ale sale, şi anume: viaţa este mişcare, interdependenţa dintre structură şi funcţie, homeostazia corpului, globalitatea corpului şi suveranitatea sistemului circulator.”

Specialiștii consideră că fondatorul osteopatiei este medicul Andrew Taylor Still (1828-1917), iar aceasta reprezintă o concepție anatomo-fiziologică unitară (holistică) de funcționare a organismului, bazată pe unitatea și dependența reciprocă dintre structură și funcție, pe forțele interioare de recuperare ale organismului care, sprijinite din exterior de un efort minim curativ, duc ulterior la o vindecare.

Osteopatia este o metodă moderna de diagnostic și tratament utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor si tesuturilor, cu tehnici manuale blânde și de mare rafinament. Medicul osteopat acționează manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacrului, articulațiilor, aparatului musculo-ligamentar și fascial, asupra organelor interne cu scopul de a îndepărta disfuncțiile identificate din respectivele structuri și a restabili mobilitatea lor.

Termenul osteopatie are rădăcini în greacă și engleză – “osteo”(greacă) înseamnă structură, bază, iar “path”(engleza veche) înseamnă drum, cale, direcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *