Skip to content
Politică

Efectul DNA intr-un fief PSD. Cum era Ponta sa piarda intr-un judet "rosu"

Premierul Victor Ponta a fost la un pas de o infrangere usturatoare intr-un fief traditional al PSD. Actualul premier a reusit sa castige in cele din urma in fata lui Iohannis, dar a facut-o „la mustata”.

Judetul la care ne referim este Constanta, zona controlata de ani de zile de cuplul Nicusor Constantinescu – Radu Mazare si unde nici nu se punea problema ca victoria PSD sa fie in pericol. Ceva s-a intamplat insa in acest an, ceea ce ne face sa credem ca dosarele pe care cei doi le au la DNA au contat extrem de mult, liderii PSD evitand probabil sa se mai implice in ziua votului asa cum o faceau pe vremuri.

Potrivit datelor oficiale furnizate de BEC, dupa numararea a 98,3% din sufragii, presedintele PSD Victor Ponta a obtinut 33,84% in Constanta, cu mult sub media de peste 40% inregistrata de premier la nivel national. I-a suflat in ceafa candidatul ACL Klaus Iohannis, care a luat 30,9% din voturi. Asadar, intre cei doi a fost o diferenta de doar 2,9 procente. Extrem de strans daca ne gandim la faptul ca judetul Constanta este controlat, sau cel putin era controlat pana acum, de doi lideri marcanti ai PSD: Radu Mazare si Nicusor Constantinescu.

In acelasi context, trebuie amintit ca la alegerile locale si parlamentare din 2012, in Constanta, Partidul Social Democrat a defilat, obtinand scoruri duble fata de alegerile din 2014. Ceea ce ne arata ca ceva s-a schimbat in ultimii doi ani.

Cam la fel si in Prahova

O situatie aproape la fel de delicata pentru Victor Ponta si PSD intalnim in Prahova, unde premierul a obtinut, de asemenea, sub media sa nationala, mai precis, doar 39,4%. Aici, Klaus Iohannis 27,71%, diferenta fiind mai mare decat in Constanta, insa nu atat de mare pe cat ne asteptam, avand in vedere ca vorbim despre un judet pastorit de PSD.

Totusi, si acest scor poate fi explicat partial prin prisma problemelor cu Justitia cu care se confrunta presedintele CJ, Mircea Cosma, trimis de curand in judecata de DNA, alaturi de fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma.
Exista insa cateva lucruri certe: Constanta si Prahova sunt judetele unde s-a inregistrat cel mai strans scor intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, in favoarea premierului, in comparatie cu alte zone unde invingator a fost liderul PSD. Ambele judete au fost sau sunt conduse de membri PSD cu grave probleme la DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *