Skip to content
Politică

Efectul „fenomenului” Olivia Steer: părinții refuză vaccinarea, copiii mor

pressalert.ro

A apărut deja un efect al „fenomenului” de Internet stârnit în jurul Oliviei Steer (soția vedetei Pro TV Andi Moisescu): părinții refuză vaccinarea, iar copiii mor.

In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, anunta Ministerul Sanatatii. În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii au murit. Un al patrulea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii, citat de Hotnews.ro.

Amintim că numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, în urma unor campanii masive duse de personalități media precum Olivia Steer.

Pe de altă parte, în ultimii ani, au existat sincope serioase în aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei. Problemele persistă în anumite locuri chiar și în aceste zile.

Ministerul Sănătății „condamnă în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arată într-un comunicat de presă. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de turmă.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *