Efectul „Olanda”: Palatului Culturii din Iași vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni aflat la București

Sursa foto: Regatul României

Managerul Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național ‘Moldova’, Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda.

Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a fost trimis, în urma unei solicitări primite în anii ’70, pentru a fi expus la București, la Muzeul Național de Istorie a României.

‘În anii ’70, când s-a înființat Muzeul Național de Istorie din București, a venit o circulară din partea Partidului Comunist Român, aflat la acea vreme la putere, prin care se menționa că tot ceea ce înseamnă aur și argint să fie dus către acest muzeu din întreaga țară care urma să devină muzeul amiral al țării, ceea ce nu a fost o idee rea. Celebrele podoabe din aur descoperite la Cucuteni și în zona Cotnari au fost luate și duse prin transfer la Muzeul Național de Istorie a României’, a explicat Andrei Apreotesei.

Întrucât în cursul anului 2025 se celebrează 100 de ani de la finalizarea lucrărilor imobilului cunoscut acum sub denumirea de Palatul Culturii, Andrei Apreotesei dorește să readucă la Iași, tot prin transfer, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni.

‘Credem că tot pe bază de transfer se pot întoarce acasă definitiv sau provizoriu. Acest aspect va fi hotărât de proprietar, adică Ministerul Culturii’, explică Andrei Apreotesei.

El a precizat că va face o adresă Ministerului Culturii pentru ca acest tezaur să revină la Iași chiar și pentru a fi expus temporar.

‘Nu e nicidecum o neînțelegere între noi și colegii de la București ci, dimpotrivă, o mână de ajutor. În cursul săptămânii sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom face o solicitare la Ministerul Culturii pentru ca măcar în anul centenar al Palatului Culturii, dacă nu permanent, aceste valori să revină acasă, la Palatul Culturii. O să facem o listă foarte bine documentată împreună cu colegii de la Istorie. Vorbim de bunuri de o valoare inestimabilă, care fac parte din patrimoniul național, fabricate din aur, argint, pietre prețioase. Cred eu că decât să stea în subsolurile Muzeului Național de Istorie, în condiții mai mult sau mai puțin potrivite, mai bine să fie expus la Palatul Culturii din Iași, unde îndeplinim toate condițiile de siguranță, de microclimat, și bună expunere’, a mai declarat Andrei Apreotesei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: