7,6 hectare de pe malul Lacului Siutghiol au ajuns la mai mulți prieteni sau parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, scrie info-sud-est.ro. Totul a fost posibil cu ajutorul unei retrocedări făcute de Mazăre și a două titluri de proprietate semnate de fostul prefect Gheorghe Martin, fondatorul firmei de salubrizare Polaris.
Trei dintre intermediarii zecilor de tranzacții prinse în minuțioasa inginerie imobiliară de pe Lacul Siutghiol au fost condamnați definitiv în Dosarul Retrocedărilor, unde judecătorii au constatat că în Constanța ”a funcționat o veritabilă organizație de tip mafiot”.
Astăzi, printre proprietarii parcelelor de pe lac se numără una dintre avocatele lui Radu Mazăre, un asociat al lui Elan Schwartzenberg, firma prin care Strutinsky încasa comisioane ilegale, o alta cu care tot el împărțea afaceri sau grecul căruia fostul primar i-a împrumutat 600.000 de euro.
Tot aici deține un teren de 1.000 de mp și familia primarului Constanței, Decebal Făgădău.

Prima bucată de lac, din totalul de 7,6 hectare, a fost retrocedată prin semnătura lui Radu Mazăre, în noiembrie 2002, printr-una dintre sutele de dispoziții pentru care, mai târziu, primarul avea să fie condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.
Felia de lac retrocedată avea 1,5 hectare și a ajuns la Cornelia Vernescu și Maria Pia Grozescu, care solicitaseră restituirea a 5,3 hectare din cartierul Anadalchioi.

La scurt timp după retrocedare, intră în scenă soții Pușcași, condamnați definitiv în Dosarul Retrocedărilor pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Cei doi cumpără de la Vernescu și Grozescu o bucată de 3.000 de mp, pe care o vând apoi, cu 9.000 de dolari, lui Ioannis Skantzikas, un investitor grec prieten cu Radu Mazăre.
Skantzikas, prin societatea Europroiect, cumpără alți 8.418 mp direct de la Vernescu și Grozescu, cu aproximativ 81.000 de dolari.
Grecul lipește cele două parcele și construiește două clădiri uriașe din beton pe care nu le termină, însă. Mastodonții sunt lăsați în paragină și astăzi.

Restul de aproape 4.000 de mp din retrocedarea de 1,5 hectare a fost vândut de cele două femei altor privați.
A doua felie de lac: o moștenire de la prefect pentru familia lui, împărțită apoi cu toți prietenii

În ianuarie 2003, Prefectura Constanța condusă de Gheorghe Martin, unul dintre fondatorii firmei de salubrizare Polaris, a eliberat un titlu de proprietate pe numele soției sale, Maria Martin, și a celor trei frați ai acesteia, pentru un teren de 5 hectare, lipit de retrocedarea lui Radu Mazăre.Cei patru moșteniseră terenul de la tatăl lor defunct Stoica Bălănescu.
Soția prefectului Martin moștenește 2,9 hectare, de 4 ori mai mult decât frații ei (Victoria Bălănescu, Ioan Bălan și Maria Bălănescu) care primesc doar câte 7.000 de mp fiecare (despre subiectul moștenirii Martin, a scris pentru prima dată cotidianul local Ziua de Constanța).
Mai departe, Maria Martin și frații săi încep să tranzacționeze bucată cu bucată din teren.
La doar 19 zile distanță din momentul în care are loc partajul, Maria Martin le vinde soților Pușcași un hectar de teren pe care aceștia la rândul lor îl vând societății New Home Construct, controlată de afaceristul Sorin Strutinsky. Magistrații susțin că prin această firmă, prietenul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu încasa comisioane ilegale de la privați, fapt care i-a adus lui Strutinsky o condamnare definitivă la 10 ani și 8 luni. Totodată, New Home Construct apare și în Dosarul Retrocedărilor, iar fondatorul ei, Mihai Sergiu Ceacîreanu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru intermedierea tranzacțiilor ilegale.
Ulterior, Maria Martin vinde unei jurnaliste din trustul Telegraf, fondat de Mazăre, Strutinsky și Constantinescu, o altă bucată de teren, de 1.000 de mp cu 150.000 de euro. Jurnalista Alina Cristea și soțul ei Dan Florin Cristea vând ulterior terenul cu un preț de 5 ori mai mic socrului actualului primar Decebal Făgădău și încă unui privat, Dumitru Bostan (despre acest subiect a scris pentru prima dată publicația locală Ordinea.ro).
Bucata de 500 de mp a lui Dumitru Bostan este cumpărată ulterior de soții Făgădău, iar bucata socrului primarului este împărțită, după moartea acestuia, între soție și cele două fiice. Ulterior, soții Făgădău donează terenul celor doi fii minori.
Primarul Decebal Făgădău a declarat pentru Info Sud-Est că a aflat istoria terenului după dezbaterea succesorală făcută în urma decesului socrului său și că nu are nimic de ascuns în privința terenului și a provenienței acestuia:
”Nu știam despre doamna Martin, am aflat istoria terenului din actele ce mi-au parvenit după decesul socrului meu. Mai exact după dezbaterea succesorală în familia soției mele, moment în care l-am și înscris în declarația de avere conform prevederilor legale. Nu am nimic de ascuns, am menționat toate datele în declarațiile depuse și publicate an de an. Despre celelalte persoane fizice sau juridice menționate de dumneavoastră nu știu să se învecineze cu terenul respectiv, altfel un teren fără utilități și fără acces”, a declarat Decebal Făgădău pentru Info Sud-Est.
Puteți citi articolul integral aici.