Dupa scrutinul parlamentar desfasurat la data de 1 decembrie 2024, Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat oficial numele celor care vor reprezenta romanii din diaspora in Parlamentul Romaniei.
Decizia vine in urma centralizarii voturilor si a distribuirii mandatelor pe formatiuni politice, confirmand astfel compozitia viitorului legislativ pentru acest segment important al electoratului.
La Senat, diaspora va avea doi reprezentanti: George Catalin Bochileanu (USR) si Stefan Geamanu (AUR) La Camera Deputatilor, au fost alesi patru parlamentari: Stefan Iulian Lorincz (USR), Ramona Lovin (AUR), Andreea Cimpianu (SOS Romania) si Dumitrita Albu (POT). Acestia isi vor prelua mandatele in urma validarii oficiale si vor avea misiunea de a reprezenta interesele milioanelor de romani care traiesc peste granite.
Mandatele au fost confirmate de BEC in ciuda contestatiei formulate de Partidul DREPT, care a incercat sa conteste rezultatele scrutinului, solicitand anularea acestuia printr-o cerere oficiala transmisa catre Biroul Electoral Central. BEC a respins solicitarea, invocand ca nu au fost respectate termenele legale de depunere a contestatiilor.
Conform legislatiei electorale (legea 208/2015), contestatiile privind anularea alegerilor trebuie depuse in termen de maximum 48 de ore de la incheierea procesului de votare si trebuie sa fie insotite de dovezi concludente. In acest caz, cererea partidului D.R.E.P.T. a fost depusa la data de 5 decembrie, ora 22:55, si inregistrata oficial pe 6 decembrie, depasind termenul limita.
„Analizand cu prioritate respectarea termenului legal de formulare a cererii de anulare a alegerilor, Biroul Electoral Central constata ca cererea este tardiv formulata, petentul fiind decazut din dreptul de a formula aceasta cerere”, se arata in decizia oficiala a BEC.
Multi politicieni si analisti politici sustin ca alegerile parlamentare au fost viciate, ca si primul tur al prezidentialelor, de campania agresiva si ilegala de dezinformare facuta pe reteaua sociala chinezeasca Tik Tok de reprezentantii partidelor extremiste. Ca aceasta campanie a fost, spre rusinea autoritatilor competente si a serviciilor de informatii romanesti, total incununata de succes, o demonstreaza faptul ca patru din cei sase parlamentari ai diasporei provin de la partidele extremiste SOS, POT si AUR.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News