Skip to content
Politică

Egalitatea de gen a fost dată uitării de Guvern: din 64 de secretari de stat, doar 18 sunt femei

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul condus de Florin Cîțu a făcut marea greșeală să numească o singură femeie în funcția de ministru, iar toate celelalte ministere sunt conduse de bărbați. O imagine care nu reflectă deloc viziunea pro-europeană și nu respectă principiile pe care UE s-a angajat să le respecte pentru consolidarea democrațiilor. 

Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR discriminează femeile și când e vorba de funcțiile de secretari de stat. Din 64 de fotolii de secretari de stat, câte sunt în prezent în ministere, doar 18 sunt ocupate de femei. Avem mai multe ministere care nu au numit nicio femeie în funcția de secretar de stat. 

Ministerul Finanțelor, condus de Alexandru Nazare, are 4 fotolii de secretari de stat și niciunul nu este ocupat de o femeie. Inclusiv funcția de secretar general al ministerului a fost oferită tot unui bărbat. Femeile lipsesc complet din conducerea ministerului. 

Ministerul Afacerilor Interne, condus de Lucian Bode, are tot 4 secretari de stat și toți sunt bărbați. Femeile nu și-au găsit loc pentru funcțiile de secretari de stat. Abia una dintre cele două funcții de subsecretari de stat este oferită unei femei – Claudia Benchescu – și una dintre funcțiile de secretar general adjunct – Ioana Dorobanțu, care este chestor de poliție.

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, are 4 secretari de stat și respectă egalitatea de gen, având 2 bărbați și 2 femei: Iulia Raluca Matei și Daniela Grigore Gîtman. De asemenea, MAE are mai multe femei în conducere, în funcții precum secretar general, subsecretar de stat și director general. Este ministerul care oferă femeilor cele mai multe șanse să-și construiască o carieră în politică. 

Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion, încalcă egalitatea de gen. Din cei 3 secretari de stat, doar unul dintre fotolii este ocupat de o femeie – Lidia Barac. Dezechilibrul este cu atât mai mare cu cât funcția de secretar general al ministerului este ocupată tot de un bărbat. Astfel, Ministerul Justiției are în conducere 4 bărbați și o singură femeie. 

Chiar dacă Armata este dominată de bărbați, Ministerul Apărării Naționale are două femei în conducere, în funcțiile de secretar de stat (Simona Cojocaru) și secretar general (Georgeta Gavrilă). 

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, încalcă și el egalitatea de gen, deși USRPLUS ar trebui să fie partidul „progresist” și pro-european. Ministerul Economiei are o armată de 7 secretari de stat, dintre care 3 femei și 4 bărbați. Dacă mai punem la socoteală că ministrul și secretarul general sunt și ei bărbați, avem un raport de 3 femei și 6 bărbați. 

Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, nu și-a prezentat pe site numele persoanelor care fac ocupă funcțiile de secretari de stat. 

Ministerul Transporturilor, condus de useristul Cătălin Drulă, este un minister misogin, deoarece nu are nicio femeie în funcția de secretar de stat. 6 bărbați ocupă toate fotoliile de secretari de stat și acest lucru nu deranjează pe nimeni din partidul „pro-european”, așa cum tot afirmă USRPLUS. 

Ministerul Agriculturii, controlat de Nechita Adrian Oros, are 5 secretari de stat și toți sunt bărbați, neavând nicio idee despre egalitatea de gen. Singura femeie care lucrează în conducerea ministerului este Elena Mihăilă, pe funcția de secretar general adjunct. Din totalul de 10 persoane care fac parte din conducerea Ministerului Agriculturii, doar una singură este femeie. 

Ministerul Mediului nu are nicio femeie în conducere, toate cele 3 locuri pentru secretari de stat sunt ocupate de bărbați și toate funcțiile importante tot între bărbați au fost împărțite. Putem afirma că Ministerul Mediului este certat cu femeile. 

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, condus de Cseke Attilla, are 4 bărbați secretari de stat și o singură femeie secretar de stat. Din conducerea ministerului mai face parte doar o altă femeie, care ocupă funcția de secretar general. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea, are 5 secretari de stat, iar 4 sunt femei. De asemenea, secretarul general al ministerului este tot o femeie. 

Ministerul Muncii, singurul care are un ministru femeie, pe Raluca Turcan, nu a publicat numele secretarilor de stat. Chiar și fără secretarii de stat, Raluca Turcan nu oferă mari șanse femeilor, deoarece secretarul general și secretarul general adjunct al ministerului sunt doi bărbați. 

Ministerul Sănătății are 4 funcții de secretari de stat, dintre care 3 sunt femei și un singur bărbat. De asemenea, alte două femei ocupă funcțiile de secretar general și secretar general adjunct. Dintr-un total de 8 persoane aflate în conducerea ministerului, 5 sunt femei. 

Ministerul Educației, aflat sub conducerea lui Sorin Cîmpeanu, are 6 fotolii de secretari de stat, care sunt ocupate de 4 bărbați și 2 femei. Este o decizie surprinzătoare, deoarece sistemul de învățământ din România este dominat de femei

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, controlat de Ciprian Sergiu Teleman, are un singur fotoliu de secretar de stat, ocupat de un bărbat. 

Ministerul Culturii, controlat de Bogdan Gheorghiu, are 3 fotolii de secretar de stat și toate sunt ocupate de bărbați. Singura femeie care lucrează în conducerea ministerului este Irina Cajal, având funcția de subsecretar de stat. 

Ministerul Tineretului și Sportului, aflat sub conducerea lui Carol-Eduard NOVÁK, are două locuri pentru secretari de stat, dintre care unul este ocupat de o femeie (Andra Mihaela Costache). 

În acest moment, în ministere lucrează 64 de secretari de stat, iar dintre aceștia, doar 18 sunt femei, așa cum arată informațiile disponibile pe site-urile ministerelor. Trebuie să ținem cont de faptul că Ministerul Energiei sau Ministerul Muncii nu și-au numit secretarii de stat. În perioada următoare, se va ajunge la un total de 80 de secretari de stat împărțiți între cele 3 partide aflate la guvernare și nu există nicio șansă să avem o egalitate de gen. 

Egalitatea de gen este unul dintre principiile Uniunii Europene, nu doar un concept. Comisia Europeană are inclusiv o strategie privind respectarea egalității de gen, dar așa cum arată situația din politica românească, suntem departe de valorile și principiile europene. Inclusiv Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite ale Americii, a promovat mai multe femei în funcții importante din stat, ceea ce ar trebui să fie un model și pentru România. 

2 comentarii la “Egalitatea de gen a fost dată uitării de Guvern: din 64 de secretari de stat, doar 18 sunt femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *