Egiptul a cumpărat grâu românesc la cel mai mic preț. Experții au o explicație

Sursa foto: Facebook

Egiptul a cumpărat grâu românesc care, dintre toate companiile participante la licitație, a fost oferit la cel mai mic preț. Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor a declarat pentru PS News că piața este supra-saturată de oferte.

Egiptul a cumpărat, la ultima licitație, 60.000 tone de grâu românesc. Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) a achiziționat, la ultima licitație internațională ce a avut loc recent, 110.000 tone de grâu, dintre care 60.000 tone din România și 50.000 de tone din Bulgaria. Prețul unei done de grâu a ajuns la suma de 234,50 dolari/tonă Free on Board (FOB).

Cele 110.000 tone de grâu românesc și bulgăresc s-a achizitionat la prețul de 234,50 dolari/tonă.

Sursă foto: AgroTV
Sursă foto: AgroTV

Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor a declarat pentru PS News că România stă bine cu exportul de grâu în condițiile în care piața este supra saturată de oferte.

„Eu spun că este foarte bine că am vândut, că am dat parcela aia de 60.000t. Prețul, dacă extragem costurile de finanțare, (fiindcă plata este la 270 de zile și costurile cu formalitățile ajung la aproximativ 220 de dolari cu încărcarea în navă) e bun.
După părerea mea, e un preț corect în piață.

România a putut să mai realizeze o vânzare cu Egiptul. Este foarte bine, pentru că la ce supra-ofertă există, a devenit mai greu să vinzi, în piață. Vorbesc la nivel de Uniunea Europeană, la nivel de Rusia, la nivel și de Ucraina, iar faptul că am reușit să mai mișcăm ceva ne mai ține sus.
Eu cred că mai avem rezerve suficiente de grâu. Noi am exportat peste 5 milioane de tone de grâu.

Stăm bine, nu foarte bine.

Noi trebuie să exportăm până la sfârșit de sezon, adică până la 30 iunie, în jurul valorii de 7 milioane t, deci vom rămâne cu un bumper stock (ceea ce rămâne de la o recolta la altă), cam de 800 mii tone, ceea ce este foarte bine”, a spus Cezar Gheorghe.

Marfa achiziționată va fi livrată între 5 și 15 mai

Achiziția a constat în 50.00o tone de grâu din Bulgaria, furnizate de compania Buildcom și 60.000 tone din România, din partea companiei Al Dahra.

Anterior încheierii licitației, traderii au spus că furnizorul Al Dahra, dintre toate companiile participante, a oferit grâu românesc la cel mai mic preț.

Comercianții au mai spus că grâul rusesc, oferit în mod repetat la același preț, este o ilustrare a prețului minim de export al guvernului rus pentru a tempera prețurile interne ale grâului din Rusia.

Aproximativ acum o lună, pe 15 februarie, GASC a achiziționat un lot de 60.000 tone de grâu Românesc, la prețul de 255 dolari/tonă Cost&Freight. Furnizorul a fost traderul Ameropa, care a oferit marfa la prețul de 237,40 dolari/tonă FOB. În cadrul aceleiași licitații Egiptul achiziționase și 120.000 tone de grâu ucrainean.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL