Egiptul zguduie lumea științifică: A fost descoperit un misterios oraș uitat de 3.400 de ani!

Sursa foto: pixabay

Arheologii au descoperit un oraș antic, considerat foarte important, care pare să fi fost construit de faraonul Akhenaton, tatăl celebrului Tutankhamon. Așezarea datează din perioada celei de-a 18-a dinastii (aproximativ 1550–1292 î.Hr.) și se află la Kom el-Nugus, un sit arheologic din nordul Egiptului, aproape de Alexandria.

În urma săpăturilor, o echipă de cercetători francezi a descoperit vase, boluri și fundațiile unei clădiri mari din piatră calcaroasă, posibil un templu. Se crede că orașul ar fi găzduit un centru important pentru producerea vinului, care purta numele Meritaten, după fiica lui Akhenaton și sora (sau sora vitregă) a lui Tutankhamon, scrie Daily Mail. Tutankhamon a devenit faraon la doar 8 sau 9 ani, după domnia tatălui său Akhenaton și a câtorva conducători care au avut domnii scurte. Cunoscut ca Regele Tut, el a abandonat religia tatălui său, care se concentra pe zeul soarelui Aten, și a readus Egiptul la credințele sale vechi, politeiste.

Orașul de la Kom el-Nugus, construit din chirpici și descoperit la nord de Lacul Mariout, pare să aibă o legătură strânsă cu familia regală a lui Akhenaton. Până acum, se credea că zona a fost locuită abia din perioada grecilor (epoca elenistică), dar noile descoperiri schimbă această ipoteză. Deocamdată, numele orașului rămâne necunoscut, iar cercetările continuă. Sylvain Dhennin, arheolog în cadrul Centrului Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS), spune că nu se știe exact cât de mare era orașul, însă calitatea descoperirilor și modul organizat în care au fost construite clădirile, în jurul unei străzi, sugerează o așezare de mari dimensiuni.

Kom el-Nugus este situat la aproximativ 43 de kilometri vest de Alexandria, pe o creastă între Marea Mediterană și Lacul Mariout. Printre artefactele găsite se află o amforă (vas de depozitare) cu sigiliul Meritaten, ceea ce sugerează că vinul produs acolo era legat de numele prințesei. Numele ei înseamnă „cea iubită de Aten”, zeul-soare venerat de Akhenaton.

Descoperiri remarcabile în nordul Egiptului

De asemenea, arheologii au găsit mai multe blocuri dintr-un templu dedicat faraonului Ramses al II-lea (care a domnit între 1279 și 1213 î.Hr., în dinastia a 19-a). Din templu au mai rămas doar câteva baze de construcție și urme pe stâncă, precum și o parte din drumul de acces. Dhennin spune că templul a fost, cel mai probabil, demolat în mai multe etape, începând cu perioada romană (30 î.Hr.–476 d.Hr.). Așezarea ar fi putut funcționa și ca punct militar temporar, existând urme ale unor capele funerare pentru soldați.

Două dintre clădirile descoperite sunt legate între ele printr-o stradă ușor înclinată spre sud, care include un sistem de drenaj pentru apă, construit pentru a proteja fundațiile. Aceste descoperiri, prezentate în revista Antiquity, aduc informații noi despre istoria antică a nordului Egiptului. Potrivit lui Dhennin, nivelurile bine păstrate și structurile descoperite oferă o imagine complet nouă asupra unei așezări din timpul Regatului Nou.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: