Locuințele construite prin programele derulate de Agenția Națională a Locuințelor se vor închiria și vinde după reguli noi. În acest sens a fost elaborat și pus în dezbatere publică un proiect de act normativ.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației propune modificarea Legii ANL în ceea ce privește sursele de finanțare atrase pentru construcția de locuințe noi. Autorii proiectului consideră că între sursele de finanțare trebuie incluse și sumele rezultate din vânzarea locuințelor transmise către autoritățile locale. În prezent, legea permite închirierea și vânzarea locuințelor ANL, în anumite condiții.
Una dintre principalele modificări propuse prin proiectul de act normativ este legată de nivelul maxim al chiriei percepute pentru o locuință ANL. Va fi introdusă o nouă formulă de calcul care va ține cont de veniturile nete ale chiriașilor.
Mai exact, potrivit avocatnet.ro, valoarea maximă a chiriei va fi calculată la nivelul a 30% din venitul net lunar pe membru de familie. Această valoare nu poate depăși, însă, 200% din valoarea salariului minim net pe economie. Legea în vigoare prevede că plafonul maxim al chiriei nu poate depăși 5.000 de lei pentru o locuință ANL.
Proiectul de ordonanță, chiria nu va putea depăși „30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul net pe membru de familie este mai mare decât 100% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) şi care nu depăşeşte cu 200% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.
Alte modificări propuse
Proiectul de act normativ mai introduce două reglementări noi menite să modificce condițiile de închiriere către tineri și specialiștii din sistemul de sănătate. Pe de-o parte în cazul contractelor de închiriere semnate cu tineri, autoritățile vor trebui să țină cont de noile plafoane ale chiriilor.
Pe de altă parte, actul normativ introduce posibilitatea ca o parte din locuințele construite prin programul ANL destinat tinerilor să fie redistribuite către profesioniștii care lucrează în sănătate. Prin viitoarea ordonanță se propune ca din totalul locuințelor construite pentru tineri, până la 20% să fie redistribuite specialiștilor din sănătate.
Scopul este de a constitui un fond de locuințe pentru acești profesioniști, pe lângă cele construite, de ANL în cadrul programului destinat acestei categorii socio-profesionale. Locuințele construite și repartizate lucrătorilor din sistemul de sănătate vor putea fi utilizate doar în regim de închiriere. Acestea nu pot fi vândute vândute.
Odată ce ordonanța va fi adoptată, guvernul va avea la dispoziție 60 de zile să modifice și Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 152/1998, privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.
Ce prevede legea actuală
Anul trecut, prin OG 24/2024, guvernul a stabilit un nivel minim al chiriilor aferente locuințelor ANL. Reglementările în vigoare stabilesc chiriile pe două paliere, în funcție de vârsta chiriașilor. Cei cu vârste de până la 35 de ani plătesc o anumită valoare, mai mică, iar cei cu vârste mai mari o alta.
Prin același act normativ, Guvernul a interzis vânzarea locuințelor din fondul ANL destinat profesioniștilor din Sănătate și Educație. Aceste locuințe pot fi doar închiriate.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News