Skip to content
Politică

Ei sunt medicii care salvează victimele din Colectiv. Amănunte necunoscute despre operațiunea de salvare

Luni seară, la postul România TV, în emisiunea moderată de jurnaliștii Victor Ciutacu și Andreea Crețulescu a avut loc o dezbatere despre ce s-a petrecut de fap, pas cu pas, după izbucnirea incendiului din clubul Colectiv când echipele de intervenția s-au confruntat cu, probabil, cea mai dificilă misiune întâlnită de până atunci.

Medici precum Silvia Nica, de la Spitalul Universitar, a fost de gardă în noaptea de vineri, dr. Cristian Nițescu,  directorul medical de la Spitalul de Arşi, dr. Anda  Mihai, de la Spitalul Bagdasar Arseni, care a dat o mână de ajutor pentru victime, precum și dr. Oana Rață de la același spital, au povestit scenele cutremurătoare la care au asistat.

Potrivit medicului Silviei Nica, şefa UPU a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, pacienții nu reacționau la durere, erau conștienți și în stare de șoc cu arsuri extrem de grave:„A fost absolut necesar să ne menţinem tăria deşi eram impreisonaţi de ce vedeam şi auzeam. Toţi pacienţii au venit conştienţi dar nu ţipa niciunul de durere. Nu spunea niciunul AU. Erau în şoc psihic. Au spus toţi cum îi cheamă, iar la pacienţii cu arsuri de căi aeriene, pur şi simplu s-a scris numele lor cu markerul pe picior şi apoi au fost intubaţi traheală.”

Mobilizarea medicilor aflați de gardă în noaptea de 30 octombrie a fost extraordinară, medicii alertându-se unii pe ceilalți de incident și venind din proprie inițiativă în spitale pentru a da o mână de ajutor răniților.

 

Problemele majore sunt în cazul pacienților care au arsuri și pe căile respiratorii, potrivit dr. Cristian Nițescu, directorul medical de la Spitalul de Arşi: „E adevărat, suprafaţa de arsură care poate fi mare pune nişte probleme deosebite. Dar acestea sunt însoţite de arsurile de căi respiratorii care umbresc şi mai mult prognosticul şi ne fac viaţa mai grea în tratarea ac. arsuri. Pt. că arsurile de căi respiratorii nu sunt tratabile. Nu există tratament la nivel mondial pentr uaşa ceva. (…) În funcție  de arsura pulmonară, datorată inhalării de aer cald, alveolele pulmonare sunt afectate ireversibil sau nu”.

O altă problemă pusă în cadrul discuțiilor din emisiune a fost cea a faptului că o parte din medicii de la Spitalul de Arși se află sub control judiciar și nu pot participa la operații deși sunt specializați în chirurgia pacienților cu arsuri, fiind implicați în dosarul operatiilor estetice ilegale.

Dr.Anda Mihai, medic chirurgie plastică a vorbit despre impactul pe care l-au trăit medicii în contact cu victimele cuprinse de răni: „e o chestie emoţională, impactul era îngrozitor, am văzut o doamnă foarte frumoasă, arsurile erau extrem de mari, persoana a şi decedat, Mimi Voicu, şi am zis, cum e posibil să se întâmple aşa ceva, ulterior au început să curgă pacienţii arşi, ajungând la un nr. de 23. Toţi colegii s-au mobilizat s-au dat telefoane şi au ajuns în 30 de minute în spital. Din triaj, o colegă de- anoastră a stat în triaj şi a trimis direct în sălile de operaţie şi pe urmă în saloane, funcţie de gravitate.

Eu am fost în sala de operaţie în permanenţă. Ne-am împărţit pentru că nu puteam face faţă. Am deschis 4 săli de operaţie şi s-a intrat non-stop. Au fost toaletaţi şi chirurgicalizaţi în interval extrem de scurt şi optim de timp. Asta trebuia să facem”, a mai adaugat medicul Anda Mihai.

Pe de altă parte, medicii prezenți în platoul emisiunii de la România TV au dezvăluit că nu beneficiază de un sistem intern de alarmare a spitalului, sistem care ar putea facilita intervenția medicilor în cazuri de urgență: „Nu avem un sistem din păcate, deşi ne străduim de ceva timp să-l facem, avem un plan alb al spitalului dar nu avem sistemul de anunţare. Dar noi ne-am anunţat unii pe alţii, cei de la ATI unii pe ei şi chirurgii plasticieni între ei”, a mai precizat dr. Silvia Nica, dar solidaritatea și mobilizarea echipajelor medicale în astfel de clipe vitale a fost esențială. Totodată, medicii au exprimat că au avut parte și au în continuare de materialele necesare:

„În ce priveşte instrumente chirurgicale, tot ce înseamnă logistică, dermatoame, a fost un aflux de ismpatie şi solidaritate fantastică. Avem şi dermatoame şi instrumentar şi material ca să putem prelua şi ca să putem rezolva în condiţii tehnice foarte bune (…).  În ce priveşte plecarea în alte state europene sau nu a pacienţilor, ei trebuie să fie stabili, să aibă stabilitatea cardio-vasculară, renală, care acuma nu ştiu dacă putem să o precizăm cu exactitate”, a mai declarat dr. Anda Mihai de la Bagdasar Arseni.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *