Skip to content
Editorial Opinii

El va fi candidatul PSD la prezidențiale

Doar câteva săpămâni ne mai despart până la alegerile europarlamentare din 26 mai, momentul care ne va arăta cine sunt cu adevărat ”învingătorii” și ”pierzătorii” luptei pentru controlul justiției.

Pentru că, fără doar și poate, controlul justiției va fi laitmotivul bătăliei dintre Putere și Opoziție în campania pentru alegerile europarlamentare din acest an și va continua să rămână până când se va găsi cel puțin un învingător. Iar în tot acest timp, justiția va rămâne prinsă la mijlocul feliei din care toți vor să mănânce.

26 mai va fi un prilej bun pentru a face cărțile pentru prezidențialele de la sfârșitul anului. Să nu uităm că alegerile, fie ele europarlamentare sau prezidențiale, au loc într-un context în care România este privită cu scepticism, într-un moment în care partenerii strategii sunt atenți la ceea ce se întâmplă în interiorul țării și evaluează declarații uneori încărcate de scepticism ale beligeranților. Iar adevărații lideri politici, aflați fie de o parte, fie de alta a baricadei, știu să profite de astfel de situații.

Chiar după marele tam-tam cu Tudorel scos pe ușa din dos, Călin Popescu Tăriceanu făcea un anunț menit să calmeze spiritele agitate din ALDE: „vom avea candidat comun la prezidențiale”! Dar acest candidat NU va fi niciodată Călin Popescu Tăriceanu, din cel puțin două motive:

  1. ALDE nu va reuși să obțină un scor ”satisfăcător” la alegerile europarlamentare, cât să îl înduplece pe Liviu Dragnea să accepte varianta Tăriceanu
  2. PSD-iștii nu vor accepta în veci să nu aibă un „candidat roșu”.

PSD zilelor noastre îmi amintește de o fotografie care tot circulă pe rețelele de socializare: un cocoș rămas fără pene, dar încă mândru. Deși PSD se prăbușește sub conducerea autoritară a lui Liviu Dragnea, social-democrații care i-au rămas fideli liderului vor dori să fie reprezentați de șeful PSD la Cotroceni.

Imaginea cu Liviu Dragnea la băile de mulțime de la Craiova, Suceava și Botoșani arată clar cine va fi candidatul dorit de PSD-iști la Cotroceni. Iar asta vine mănușă cu însuși visul lui Liviu Dragnea de a ajunge președinte. Liviu Dragnea este singurul PSD-ist care va putea veni cu promisiuni îndeplinite în fața simpatizanților PSD: a eliminat-o pe Laura Codruța Kovesi, a mărit pensii, salarii și alocații, a investit în agricultură, a crescut salariile medicilor, iar lista poate continua.

Însă, pentru a ajunge să fie candidat PSD la prezidențiale, Liviu Dragnea va trebui să rămână în libertate și să aibă un certificat de „nepenal”. Iar asta va depinde de ziua de 20 mai, când CCR se va pronunța pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de coruptie, și ziua când Liviu Dragnea are ultimul termen de la Înalta Curte în Dosarul Angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *