Skip to content
Alegeri Politică

Elanul PSD-ALDE din cursa spre Cotroceni, tăiat de un POLITOLOG: NU prea pot să câștige!

turdamanifest.ro

Un candidat social-democrat în alegerile prezidenţiale va avea toate şansele nu numai să intre în turul doi, dar şi să câştige, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Candidatul PSD la prezidențiale. Ecaterina Andronescu: Are toate șansele nu numai să intre în turul doi, dar și să câștige

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura joi cu politologul Andrei Țăranu. Concret, întrebat ce personalitate politică din PSD ar avea cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale, profesorul universitar din cadrul SNSPA a invocat numele Ecaterinei Andronescu, dar cu toate acestea sunt slabe șansele întrucât PSD-ul a devenit mai mult o povară decât un avantaj din punct de vedere electoral pentru orice candidat.

„Este greu de spus. Probabil că doar doamna Andronescu ar putea să aibă vreun fel de șanse să câștige, dar nu cred că nici ea pentru că PSD-ul este într-un puternic reflux electoral. Le-ar trebui o personalitate de o asemenea anvergură care să depășească imaginea, percepția asupra faptului că este PSD-ist, ori asta este în momentul de față mai degrabă un handicap decât o formulă care să îi aducă voturi

Să ne uităm de exemplu la doamna Firea. Ea încearcă cu toate puterile să nu fie percepută ca PSD-istă, ci să fie percepută ca un fel de disidentă față de PSD, de Dragnea ș.a.m.d. pentru că oricine știe că acum PSD-ul este, cum se spune în engleză-liability, fiind mai degrabă o piatră de gât decât o chestie care să te înalțe, a precizat analistul politic.

Totodată, chestionat dacă formula candidatului comun PSD-ALDE la alegerile prezidențiale ar avea mai multe șanse, Andrei Țăranu a evidențiat că președintele ALDE Tăriceanu ar avea un avantaj în cursa spre Cotroceni, numai că datele prezentate de sondaje și discursul anti-justiție anulează aproape orice șansă de câștig indiferent de ceea ce vor alege până la urmă să facă cele două partide.

Un candidat comun, domnul Tăriceanu, probabil că ar avea mai multe șanse. ALDE după cum vedem în sondaje a crescut destul de puternic. S-a dublat aproximativ intenția de vot, asta pentru că foarte mulți PSD-iști care nu îl simpatizează pe Dragnea, nu simpatizează PSD-ul pentru că li se pare că face prea multe greșeli și nu o simpatizează pe doamna Dăncilă ș.a.m.d., se îndreaptă înspre ALDE care este văzut ca un fel de PSD mai curățel, mai acceptabil și atunci probabil că asta i-ar da domnului Tăriceanu un anumit avantaj. Se mai adaugă și ideea că el este văzut ca un prim-ministru dintr-o perioadă când a fost relativ mai bine în România, că a fost un prim-ministru oarecum mai european dacă ne amintim cum îi spunea Băsescu că este un european cu papion. 

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere PSD sau PSD-ALDE nu prea pot să câștige în clipa de față, cel puțin asta reiese din sondaje și cu atât mai mult cu acest discurs anti-justiție, a conchis Andrei Țăranu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *