Skip to content
Puterea Știrilor Video

Elementul-cheie din lupta pentru șefia PNL. Cine va impune, de fapt, numele noului lider al partidului

Florin Citu, Ludovic Orban Inquam Photos/George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, analistul politic Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, a atras atenția asupra faptului că bătălia din PNL pentru președinția formațiunii politice se dă, de fapt, în jurul primarilor. „În realitate, politica românească depinde de primari”, spune Cristian Pîrvulescu.

„Bătălia din PNL se dă, de fapt, în jurul primarilor. Ca și PSD, și PNL este un partid care coagulează diferite forțe locale. Este vorba tot de o confederație de organizații locale. În special, mulți dintre acești primari vin din vechiul PDL. Nu au intrat neapărat ideologic în vechiul PDL, ci oportunist. Unii au părăsit PDL-ul pentru PSD, iar alții au rămas în PNL. Ne aducem aminte reforma lui Dragnea din 2014 care a produs o mișcare masivă de primari către PSD. Majoritatea au rămas acolo și s-au întors abia în an electoral 2020, când PNL era la guvernare și Ludovic Orban și organizațiile locale au reușit să îi atragă.

S-au făcut foarte multe discuții atunci, dar în realitate politica românească depinde de primari. Acesta este un lucru clar. E bine sau rău? Este un fapt. Primarii vor acces la resurse și depind de consiliile județene care depind la rândul lor de Guvern”, a declarat Cristian Pîrvulescu la Puterea Știrilor.

Amintim că liberalii au încheiat o etapă importantă înainte de Congres, alegerile interne din filiale, nu însă pe cea hotărâtoare. Pe baza declarațiilor oficiale de susținere, dar și a situației din organizații, bilanțul arată că numeric tabăra pro-Cîțu o depășește pe cea pro-Orban. Cu toate acestea, sunt lideri care nu și-au declarat susținerea, iar mai multe organizații sunt divizate între Cîțu și Orban.

La Congresul PNL din 25 septembrie vor participa 5000 de delegați, însă numărul va fi decis în funcție de situația pandemică din București. Dacă Capitala va rămâne în scenariul verde, atunci ar putea participa toți delegații, vaccinați sau cu test, însă numărul lor se va reduce dacă rata de incidență va crește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *