Skip to content
Justitie

Elena Udrea mai rămâne cel puțin o săptămână în arest, în Bulgaria: Curtea de Apel din Sofia a amânat decizia privind cererea de extrădare

Inquam Photos/George Călin

UPDATE 14.43

Curtea de Apel din Sofia a amânat, marți, decizia privind cererea de extrădare a fostului ministru. Magistrații bulgari se vor pronunța pe 18 mai în cazul Elenei Udrea, aceasta fiind a doua amânare.


Elena Udrea își pune toate speranțele că va obține pentru a doua oară, săptămâna viitoare, suspendarea deciziei de condamnare din Dosarul „Gala Bute”, în timp ce așteaptă ca instanța de la Sofia, Bulgaria, să ia în discuție marți, 10 mai, un nou termen în cadrul procesului de extrădare.

O instanță de la Sofia judecă, astăzi, contestația formulată de Elena Udrea împotriva deciziei din 19 aprilie a judecătorilor de la Blagoevgrad, care au hotărât s-o extrădeze pe fugară în România.

Decizia Curții de Apel de la Sofia va fi definitivă, iar dacă magistrații bulgari vor decide extrădarea, Elena Udrea va ajunge în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare din Dosarul „Gala Bute”.

Pentru Elena Udrea nu va fi sfârșitul problemelor penale, deoarece mai are pe rol două dosare: Dosarul Hidroelectrica (pe fond la Curtea de Apel București) și Dosarul campaniei din 2009 (în apel la Înalta Curte, după o condamnare de 8 ani pe fond la CAB).

Un judecător de la Curtea de Apel București a arătat, luni, că autoritățile din România nu cunosc nici în prezent cu exactitate locul unde se află în detenție Elena Udrea în Bulgaria, dovadă că nu știu unde să o citeze pentru a fi audiată în calitate de inculpat în Dosarul Hidroelectrica, scrie ziare.com.

Stiai ca 1 din 10 angajati se simte demotivat in a-si duce la indeplinire sarcinile zilnice? Ai grija de motivarea angajatilor tai oferindu-le cel mai dorit beneficiu – cardul de masa. Up Dejun te ajuta sa-ti optimizezi cheltuielile companiei si sa-ti mentii echipa motivata. Obtine oferta AICI!

Detalii cu privire la ce anume face Elena Udrea în Bulgaria și ce strategii pregătește a dat avocatul acesteia, Veronel Rădulescu.

La ce vești se așteaptă avocatul Elenei Udrea din Bulgaria

Deocamdată instanța a stabilit că urmează să fie făcute demersuri pentru a se afla locul unde se găsește doamna Udrea și probabil că după ce se va stabili acest aspect ar fi posibil să fie emis și un ordin european de anchetă. Ordinul de anchetă pe care urmează să îl emită instanța – după ce stabilește locul unde se găsește doamna Udrea – oferă posibilitatea unei audieri prin videoconferință.

Mie mi se pare că timpul de două săptămâni (n.r. – până la următorul termen de judecată) este unul prea scurt pentru a se îndeplini toate aceste proceduri, ca atare nu mă aștept ca la termenul următor să se întîmple ceva în plus. Știe toată lumea că (n.r. – Elena Udrea) e în Bulgaria, dar pentru a putea să îndeplinești procedura de citare trebuie să ai informații amănunțite despre locul respectiv pentru a putea transmite comunicări.

Eu nu mă ocup de procedurile din Bulgaria, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, s-ar putea să nu fie într-un singur loc, pentru că și acolo se desfășoară proceduri și în fond, și în contestație sau apel. Probabil că, în funcție de locul unde se desfășoară judecata, ea este transferată”, a declarat Veronel Rădulescu.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple astăzi la Sofia, unde Elena Udrea are termen în procedura de extrădare și dacă sunt șanse ca aceasta să fie adusă curând în țară, avocatul Veronel Rădulescu a răspuns: „Teoretic, este posibil. Practic, nu cred. Nu spun că va rămâne acolo, dar nu cred că se va întâmpla ca mâine, la termenul din Bulgaria, să se și ia o hotărâre în acest sens”.

Pe 16 mai bate „gongul” pentru Elena Udrea în Dosarul Gala Bute

Avocatul Elenei Udrea își pune speranțele în soluția care urmează să fie pronunțată de Înalta Curte pe 16 mai pe recursul în casație – o cale extraordinară de atac formulată de fosta șefă a Ministerului Turismului împotriva deciziei din dosarul „Gala Bute”. Dacă decizia îi va fi favorabilă, ar fi a doua oară când Udrea ar reuși să își suspende condamnarea din Gala Bute, prima fiind în urma unei contestații în anulare, ca urmare a deciziilor CCR pe tema nelegalei constituiri a completurilor de la ICCJ.

Sunt încrezător că Justiția din România va face dreptate în cazul doamnei Udrea și cred că pe 16 mai se poate dispune, din nou, suspendarea deciziei din Gala Bute”, a mai declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Judecătorul fondului din Dosarul Hidroelectrica a emis, luni, 9 mai, un ordin european de anchetă, deoarece Elena Udrea a fugit înainte de a fi audiată în calitate de inculpat în legătură cu banii pe care Bogdan Buzăianu susține că i-ar fi dat prin intermediul lui Radu Budeanu.

Udrea a reușit să își amâne audierea în acest dosar înainte să fugă din țară. Avocații acesteia au depus la dosar două articole de presă din care reiese că Maricel Păcuraru – patronul Realitatea – ar fi preluat pachetul majoritar de acțiuni la EVZ și Capital.

Elena Udrea a declarat, pe 29 martie, la ieșire din sala de judecată că „presa” ar fi publicat o informație din care reiese că nu la ea ar fi ajuns creanța de 900.000 de euro a EVZ și Capital pe care procurorii DNA spun că era parte din „înțelegerea” ei din 2011 cu afaceristul Bogdan Buzăianu, pe lângă cei 3,6 milioane de dolari cash.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *