Skip to content
Educație

Ministerul Sănătăţii obligă elevii să poarte mască la orele de sport. OMS: Masca nu ar trebui purtată în timpul exerciţiilor fizice

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii trebuie să poarte masca de protecție sanitară inclusiv la orele de educație fizică. Cu toate că recomandările venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează clar că în timpul exerciţiilor fizice masca nu ar trebui purtată.

Cîmpeanu a precizat că „ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătății”: „Este cerința celor din domeniul sănătății să se desfășoare cu mască, pentru a preveni răspândirea virusului”.

Cîmpeanu spune că între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au existat mai multe runde de discuţii referitor la înşerea şcolilor în format fizic.

Multă lume s-a întrebat de ce a durat atât de mult timp negocierea. Am plecat de la un draft de peste 60 de pagini și am ajuns la un ordin de ministru la mai puțin de un sfert față de varianta inițială, care a încercat să acopere toate situațiile posibile și să fie foarte clar. Pe parcursul discuțiilor, unul dintre subiecte a fost dacă elevii sunt sau nu obligați să poarte mască la orele de sport. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătății și, punând în balanță și plus, și minus, a reieșit că există obligativitatea purtării măștii inclusiv la orele de educație fizică”, a spus ministrul Educației.

Recomandările din lumea medicală la nivel global, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu recomandă purtarea măştilor în timpul efectuării exerciţiilor fizice.

Conform experţilor de la OMS cei care efectuează exerciţii fizice nu ar trebui să poarte mască de protecţie deoarece măştile pot reduce abilitatea de a respira confortabil. Transpiraţia poate uda masca mai repede, ceea ce face ca respiraţia să fie şi mai dificilă şi promovează dezvoltarea microrganismelor.

OMS recomandă doar distanţea fizică în cazul efectuării exerciţiilor fizice.

O mare parte din școli s-au redeschis, de luni, 8 februarie, pe baza celor trei scenarii de desfășurare a activității didactice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *