Elevii protestează la Ministerul Educației împotriva camerelor de detenție pentru cei cu un comportament neadecvat

Sursă foto: Facebook/ Agentia pentru Protectia Mediului - Vaslui

Mai mulţi elevi au protestat, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de faptul că proiectul pentru Statutul elevului prevede camere de detenţie pentru aceia care au un comportament neadecvact. Protestatarii au susţinut că nu au fost consultaţi în redactarea Statului Elevului. Ministerul Educaţiei a anunţat că se prelungeşte, până la 5 iulie, perioada de consultare publică privind proiectul Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi proiectul Statutului elevului.

Mai mulţi elevi s-au strâns, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, având pancarte pe care scria: ”Vrem educaţie, nu detenţie”, ”Solicităm adoptarea Statului Elevului 2.0”, ”Solicităm retragerea proiectelor Ministerului Educaţiei”, ”Deca în detenţie”, ”Suntem elevi, nu deţinuţi”, ”Mai multe cărţi, mai puţine gratii”.
Ei au scandat ”Ruşine să vă fie”, ”Educaţie, nu detenţie”, ”Deca, hai la muncă”, Şcoli, nu închisori”, ”Deca în detenţie”.
Lorena Drăguşin, preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi, fosta Asociaţie a Elevilor Constanţa, a declarat că elevii au protestat fiind nemulţimiţi de unele prevederi aflate în proiectele Ministerului Educaţiei.
”Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice. Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie. Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie, deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri. Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darăminte să implementăm astfel de săli de detenţie”, a afirmat Lorena Drăguşin.
Ea a menţionat că uniunea pe care o reprezintă nu a fost consultată la redactarea acestor proiecte.
”Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru. Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a mai declarat Lorena Drăguşin.
Ea a adăugat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu a vrut să îi primească la discuţii, ei fiind întâmpinaţi de către secretarul de stat Florin Lixandru, dar au refuzat să stea de vorbă cu el.
Marţi după-amiază, Ministerul Educaţiei a anunţat că, ”având în vedere interesul manifestat de partenerii instituţionali şi sociali faţă de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât şi asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv”.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: