Skip to content
Internațional Societate

Elevii români din Sri Lanka se întorc în această noapte în ţară

Ambasadorul României în Sri Lanka, Victor Chiujdea, a declarat luni că grupul de elevi care s-a aflat în Sri Lanka în timpul atentatelor teroriste comise în ziua Paștelui catolic, se va întoarce în țară mai repede decât era programat, conform b1.ro.

Referitor la grupul de opt eleve de la Colegiul Naţional ”Costache Negruzzi” din Iași, doresc să vă informez că am discutat cu doamna profesor Ioana Albu care conduce grupul și sunt la circa o oră distanță de aeroport. Sunt escortați de către poliția din Sri Lanka, sunt în deplină siguranță și după ce vor ajunge la aeroport, vor suna ambasada. În mod normal, trebuiau să plece vineri, însă din cauza situației de securitate din țară, au decis să scurteze sejurul. Astăzi au decis de comun acord cu colegiul omolog din Sri Lanka să plece în această noapte spre țară”, a declarat ambasadorul.

Întrebat dacă este adevărat că unii turiști români au refuzat să-și întrerupă concediile în ciuda situației din țară, diplomatul a explicat: ”Am primit ieri peste 100 de telefoane de la turişti români aflaţi în Sri Lanka şi astăzi cred că în jur de 50-60 şi nimeni nu a zis că vrea să îşi întrerupă sejurul. Noi nu avem victime, nu avem români internaţi în spitale se datorează faptului că turiștii noștri preferă să rămână în staţiuni şi majoritatea, de la aeroportul din Colombo, pleacă direct în staţiuni și după ce se încheie sejurul, pleacă direct la aeroport. Unele atentate teroriste au fost în Colombo, cea mai mare metropolă, la biserici şi la cele mai importante trei hoteluri, la gradăina zoologică şi la o locaţie unde au găsit explozbil şi materiale folosite la pregătirea atentatelor, unde au murit trei polițiști”.

În ceea ce privește recomandările autorităților cu privire la călătoriile în Sri Lanka, ambasadorul Victor Chiujdea a precizat: ”Toată lumea a convenit ca sfaturile în de călătorie care se vor modifica să se treacă să se amâne călătoriile care nu presupun urgenţă şi să le anuleze pe cele care nu sunt necesare. Ambasadele nu vor da instrucțiuni să se anuleze sejururile plătite sau se scurteze vacanțele cei care se află deja în Sri Lanka. Practic, și Ministerul nostru probabil tot pe această linie va merge”.

Aproape 300 de oameni au murit, iar 500 au ajuns pe patul de spital, în stare gravă, în urma atentatelor care au vizat biserici şi hoteluri din zona Colombo. Între timp, autoritățile au confirmat că îngrozitorul masacru ar fi putut fi evitat. Fuseseră avertizate cu două săptămâni înainte că vor urma atentate în Sri Lanka și primiseră inclusiv numele atacatorilor, dar toate aceste informații, care ar fi putut salva vieţi, nu au ajuns și la premier. Potrivit poliţiei locale, 36 de cetăţeni străini au fost ucişi în atentatele de duminică. Printre aceştia, şi trei dintre cei patru copii ai celui mai bogat om din Danemarca, proprietarul lanțurilor de magazine Bestseller și Asos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *