Skip to content
Politică

Eliberarea deținuților – cerc vicios. Un deputat USR arată COSTURILE recidivei EXCLUSIV

1see-Derbent.ru

Închisorile din România se dovedesc un imens cerc vicios. Un deputat al Uniunii Salvați România (USR) arată COSTURILE generate de eventualele cazuri de recidivă din rândurile deținuților recent eliberați.

Este vorba despre notarul Silviu Dehelean, deputat de Bihor. El a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro în legătruă cu faptul că până în acest moment 529 de pușcăriași au ieșit din spatele gratiilor în primul val, iar alți 3.349 au câștigat drept la eliberare condiționată în baza Legii recursului compensatoriu.

CITIȚI ȘI: Recursul compensatoriu: trei pedofili și un profanator de morminte, printre deținuții eliberați DOCUMENT

USR-istul – membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților – a început prin a aminti că partidul din care face parte a avertizat încă din timpul dezbaterilor parlamentare asupra Legii recursului compensatoriu „că ni se pare foarte mare beneficiul acela de 6 zile (nu e chiar de 20%; iese un pic mai mic)”.

În acest context, Silviu Dehelean a contrapus forma actuală a legii (adoptată în urma amendamentelor aduse de către majoritatea PSD-ALDE) cu cea propusă de către fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, acuzându-i pe PSD-iști că au făcut o „grațiere mascată”.

„Noi am fi susținut varianta inițială, de 3 zile la 30 de zile, plus celelalte beneficii care se acordă prin lege cu privire la beneficiile de zile în plus în condițiile în care lucrezi (fie remunerat, fie neremunerat, fie pe timp de noapte) – care au crescut. Am considerat că vorbim despre o grațiere mascată – asta în contextul în care considerăm că România într-adevăr trebuie să ia măsuri cu privire la situația din penitenciare și că trebuia să le ia deja din 2012, pentru că nu acest beneficiu de zile este soluția; soluția este rezolvarea condițiilor inumane din penitenciare”, a afirmat Dehelean.

Întrebat cum i se pare faptul că printre deținuții eliberați până în prezent nu se numără niciunul condamnat pentru infracțiuni de corupție ori asimilate acestora, deputatul jurist a atras atenția că legea nu face o distincție în acest sens – „așa este și normal”.

„Se poate ca în momentul ăsta ca printre cei 529 din momentul ăsta să nu existe condamnați pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu, dar aia nu înseamnă că acei oameni nu vor beneficia și ei de prevederile legii. Pentru că v-am spus: sunt 3.349 care au ajuns la termenul la care sunt îndreptățiți la eliberare condiționată.

În primul rând, legea nu face distincție între infracțiunile săvârșite. Deci ea se aplică tuturor deținuților și așa este și normal. Dar în continuare consider că au beneficiat de un spor foarte: acele 6 zile sunt dublu față de propunerea inițială din 2016 (de 3 zile la 30). Deci ea trebuie să se aplice tuturor, dar consider că, de fapt, prin modificarea asta la Legea executărilor pedepselor, s-a făcut de fapt o grațiere mascată, de care beneficiază toți – asta în condițiile în care ei n-au reușit să treacă Legea grațierii și au și lăsat-o în nelucrare în Parlament. Legea grațierii ar fi prevăzut care sunt infracțiunile cărora li se aplică, iar cele cu violență ar fi fost excluse.

Pentru că n-au reușit să dea Legea grațierii – așa cum și-au dorit-o – au încercat să sporească beneficiile, în așa fel încât să beneficieze cât mai multe persoane de ea. Și, procedând în acest fel, practic au dat posibilitatea ca și cei care au săvârșit infracțiuni deosebit de grave să beneficieze de ea – ceea ce nu mi se pare că este oportun”, a nuanțat Silviu Dehelean.

Chestionat în legătură cu riscul apariției unui cerc vicios, prin eventualul grad ridicat de recidivă care ar risca să aglomereze din nou închisorile, deputatul bihorean a răspuns: „Da – sunt convins că există. Cifrele probabil că ne-o vor arăta”. El a făcut o paralelă între situația României și cea a Italiei.

„La data la care se purta o dezbatere pe marginea Legii executării (pedepselor – n.r.), am ridicat problema faptului că la ultima grațiere a Italiei, într-un termen de un an, 50% dintre cei eliberați s-au întors în detenție. Deci probabil că va exista o creștere a infracționalității în perioada următoare (pe măsură ce se realizează și acele eliberări condiționate) și noi toți vom suferi în urma prevederilor acestei legi: va crește criminalitatea, costurile judiciare vor crește și ele, instanțele vor fi aglomerate… Vom ajunge în aceeași situație. Oamenii ăștia se vor întoarce în niște pușcării în care nu există condiții umane de detenție. Deci problema tot nu va fi rezolvată”, a avertizat Dehelean.

Ultimul aspect discutat cu deputatul jurist a fost varianta construirii unor noi penitenciare – care, în opinia parlamentarului USR, ar fi o soluție mai potrivită decât cea actuală, „de mântuială”, a eliberării pe baza recursului compensatoriu. Politicianul a subliniat că, în ipoteza recidivei, se vor majora costurile judiciare.

„Că construiesc noi penitenciare, că le repară pe cele care sunt în momentul de față într-o stare precară – oricare ar fi o soluție mai potrivită. Mie mi se pare că asta e o soluție de mântuială: le dăm drumul și ne-am spălat pe mâini, dar în timpul următor vor crește toate costurile cu criminalitatea (costurile organelor de Poliție, costurile instanțelor de judecată, ale parchetelor), pentru că va crește infracționalitatea. Și astea se plătesc din buzunarul nostru, al tuturor; pe când rezolvarea situațiilor din penitenciare, construirea de noi penitenciare ar fi însemnat o singură plată o dată, care rezolvă problema pe un termen mai lung. Dar știți că în momentul ăsta suntem cu investițiile la zero în orice domeniu: nici autostrăzi, nici spitale, nici școli și nici penitenciare”, a încheiat Silviu Dehelean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *