Skip to content
Politică

Eliminarea pensiilor speciale, exercițiu de imagine fără consecințe reale. Piedica pusă de USRPLUS

Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Ieri, Camera Deputaţilor şi Senatul, reunite în plenul comun au votat eliminarea “pensiilor speciale” pentru parlamentari. În total au fost 357 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”, iar 30 de parlamentari prezenţi nu au votat. Euforia votului de ieri trebuie însă temperată. Dincolo de retorica publică a unor politicieni populiști, în teorie vor mai exista parlamentari care vor lua pensii speciale. Mai mult decât atât, un amendament al celor de la USR-PLUS ar putea face legea neconstituțională și astfel, decizia ar putea sta în pixul judecătorilor de la CCR.

Probleme de neconstituționalitate la lege

Pensiile speciale purtau în realitate denumirea de indemnizații de vârstă. Acestea se acordau la împlinirea vârstei de pensionare și, fapt deosebit de important, numai la cerere. Așadar, în teorie ca fost parlamentar, puteai să refuzi “pensia specială”. Cum însă în practică mai nimeni nu făcea asta, actualii parlamentari s-au gândit să tranșeze problema printr-o lege. Această lege votată ieri în plenul comun al celor două camere are însă o problemă majoră care o poate face neconstituțională. Această problemă ține de amendamentul introdus de USR-PLUS  care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată.

Problema majoră e că “pensiile speciale” nu se pot abroga pentru cei care sunt deja în plată. Asta pentru că s-ar încălca dreptul la pensie. Or pentru o persoană acest drept s-a născut exact în momentul în care a ieșit la pensie și a primit decizia de pensionare, stabilindu-se în prealabil cuantumul lunar al unei sume pe care această persoană o va încasa. Legea nu este însă retroactivă. Altfel spus, nu se poate aplica persoanelor care încasează deja „pensia specială”. În cel mai bun caz, ea se va aplica de acum încolo, persoanelor care urmează să încaseze o astfel de pensie.

Amendamentul introdus de USR-PLUS poate transforma de fapt legea într-una neconstituțională. Odată câștigat acest drept, el nu poate fi abrogat. CCR se poate pronunța asupra legii, de vreme ce potrivit Articolului 146 din legea fundamentală, Curtea Constituțională “se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora” și “soluționează conflictele juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice”.

Există de altfel și mai multe precedente în acest sens. De pildă, în 2010 s-a pus problema tăierii pensiilor cu 15%. Curtea Constituțională a spus atunci, în Decizia 872/25 iunie 2010, că dreptul la pensie este unul câștigat, iar diminuarea pensiilor nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. Prin urmare, plătind regulat contribuții la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză și-a câștigat dreptul de a primi o pensie, iar orice derogare a guvernului, chiar și temporară, afectează dreptul persoanei la pensie. În plus, în 2020, CCR a decis că abrogarea pensiilor speciale pentru magistrați e neconstituțională. Subiectul pensiilor a fost unul sensibil mereu pe masa judecătorilor de la CCR. Este așadar foarte posibil ca amendamentul depus de USR-PLUS să facă legea neconstituțională, iar CCR să fie sesizată pentru a se pronunța pe caracterul acestei legi. Decizia CCR ar fi de altfel una previzibilă, ținând cont de aceste precedente. Dacă Curtea a decis anterior că eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați este neconstituțională, exact același lucru l-ar putea decide și în cazul legii votate ieri în Parlament.

2 comentarii la “Eliminarea pensiilor speciale, exercițiu de imagine fără consecințe reale. Piedica pusă de USRPLUS

  1. Dar faptul ca primesc pensie bazata pe necontributivitate e constitutional???hai sa lasam va rog argumentele mizerabile in opinia mea gen „drept castigat”. Aceste pensii speciale trebuie oprite urgent si aplicate si retroactiv, obligatoriu. Sa ramana in picioare doar pensiile bazate pe contributivitate,punct.

  2. Nici vorba! Ca urmare a abrogarii articolelor respective din lege, aceste indemnizatii,nu pensii,nu se mai pot platii,deoarece nu mai au nici o baza legala de plata!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *