Skip to content
Politică

Eliminarea pensiilor speciale. Parlamentul a votat proiectul PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 18.05

Premierul Ludovic Orban a cerut, marţi, miniştrilor de resort să găsească o soluţie pentru recalcularea ”pensiilor nesimţite” din Apărare şi Interne, care au fost făcute prin „umflarea”, pe ultima sută de metri, a veniturilor celor ce urmau să se pensioneze.

„Trebuie să corectăm aceste nedreptăţi, pentru că provoacă o nemulţumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru că şefimea şi-a tras pensii nesimţite profitând de portiţele lăsate în actul normativ şi aşa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viaţă şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă. (…)”, a spus Orban la începutul şedinţei de guvern.

UPDATE 16.35

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, marți, pentru PSNews.ro, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale poate fi atacat la Curtea Constituțională și are șanse mari să fie respins.

UPDATE 16.30

PSD a transmis, marţi, după adoptarea legii privind eliminarea pensiilor speciale, că parlamentarii formaţiunii au făcut exact ceea ce au promis, au votat ”pentru”. ”Somăm Guvernul Orban SĂ NU REINTRODUCĂ pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă”, a precizat PSD.

UPDATE 15:40

Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată de 247 de parlamentari, înregistrându-se şi 21 de abţineri.

Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi.

După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare.

UPDATE 14.40

A început ședinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a propus ca primele amendamente care să fie supuse în dezbatere să fie cele privind rentele viagere ale sportivilor, artiştilor și jurnaliștilor . Mai exact Simonis propune ca acestea să fie menținute penreu cele categorii speciale.

UPDATE 13.40

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora. Magistraţii cer Parlamentului să renunţe la proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale şi îşi arată disponibilitatea la dialog.

—————————————————————————————————————————————-

UPDATE 13.15

Judecătoarea Dana Gîrbovan afirmă că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este ”demagogic şi manipulator”, la fel cum a fost discuţia despre recursul compensatoriu. ”Populismul a omorât orice şansă la o dezbatere raţională care să permită găsirea unor soluţii practice”, susţine judecătoarea, care afirmă că eliminarea pensiilor speciale ”va da cetăţenilor un fals sentiment de echitate şi bunăstare, aceştia fiind din nou manipulaţi”. În plus, Dana Gîrbovan precizează că doar 3% dintre pensiile speciale aparţin magistraţilor şi personalului auxiliar.

————————————————————————————————————————————

UPDATE 13.00

ALDE a transmis, marţi, că există „foarte mult populism” în abordarea subiectului pensiilor speciale şi nu este firesc ca în prag de alegeri să fie luate decizii care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară şi care afectează mai multe categorii profesionale. Formaţiunea susţine retrimiterea legii la comisii, pentru dezbatere.

—————————————————————————————————————————————

Camera Deputaţilor dezbate marţi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege al PNL privind abrogarea pensiilor speciale. Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, în luna decembrie anul trecut, raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI, relatează Hotnews.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Dacă legea pică, Guvernul își asumă răspunderea

Guvernul își va asuma răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă proiectul PNL nu va fi adoptat marți în plenul Camerei Deputaților, a declarat, luni, deputatul Robert Sighiartău.

„Sper ca mâine să fie ziua victoriei și ziua decisivă în care vom elimină pensiile speciale așa cum am declarat și susținut noi, pentru că este proiectul PNL. Nu cred că va fi retrimis la comisie, depinde ce va face PSD-ul, oricum dacă mâine va fi retrimis la comisie, noi vom venii cu asumare privind eliminarea pensiilor speciale. Ceea ce îmi doresc eu cel mai mult este să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, să nu mai fie acuzați parlamentarii că au privilegii, mai ales că majoritatea dintre ei nu prea muncesc”, a declarat Robert Sighartău.

Câți ”pensionari speciali” sunt în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Procurori și judecători – 3.878. Pensie medie – 18.716 lei

Personal diplomatic și consular – 840. Pensia medie – 5.538 lei

Funcţionari publici parlamentari – 792. Pensia medie – 4.547 lei

Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă – 1.440. Pensia medie – 10.891 lei.

Personal Curtea de Conturi – 609. Pensia medie – 7.800 lei.

Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor – 1.800. Pensia medie – 4.439 lei.

Anul trecut erat în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei.
Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI.

Anul trecut, pentru plata pensiilor speciale s-au alocat circa 9 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *