Skip to content
Opinii & Analize

Eliminarea simbolurilor naționale va spori naționalismul în UE

marius constantin

Direcția pentru Evidența Populației a prezentat noile cărți de identitate care vor fi electronice și am văzut cu toții că a dispărut drapelul României și a fost înlocuit cu cel al Uniunii Europene. Publicarea stemei este absolut lipsită de sens, în condițiile în care e foarte puțin cunoscută. Acest lucru a atras atenția tuturor și trebuie să ne punem următoarea întrebare: Suntem cetățeni români sau cetățeni europeni? 

Cartea de identitate este despre apartenența la un stat, la un teritoriu și cum persoana respectivă se identifică în societate. Doar că înlocuirea drapelului României cu cel al Uniunii Europene este o tentativă forțată de a răspândi ideea că am fi cetățeni europeni, ceea ce nu există.

Cetățenia nu este vreun gen în funcție de cum are chef fiecare să se identifice. Știm prea bine cum se acordă cetățenia. Momentan, nu există nicio lege în lume care să recunoască cetățenia europeană și acest lucru este doar un vis. A fi cetățean european este echivalent cu a fi cetățean al planetei Terra. Și să nu uităm că europeni sunt și rușii, și albanezii, și turcii. Atât Rusia, cât și Turcia au o parte din teritoriu în Europa. Deci a fi european nu înseamnă doar UE. 

Cetățenia o obține fiecare în momentul în care se naște și nu poate fi retrasă de nimeni, potrivit Constituției. Cetățenia persoanelor născute în România este cea română, prin urmare cetățenii români respectă regulile statului român. Uniunea European nu este un stat, deoarece un stat nu poate exista fără o națiune. 

România este doar membru într-o organizație numită Uniunea Europeană, având obligația să își adapteze cadrul legislativ, economic, social în funcție de deciziile de la nivel european. Cetățenii români nu au absolut nicio responsabilitate în fața instituțiilor europene, care sunt conduse de oameni ce nu au fost aleși direct de popor. Drepturile și libertățile cetățenilor români sunt garantate și protejate de instituțiile statului român.

Modelul cărții de identitate electronice copiază permisul de conducere, unde apare același drapel UE cu literele RO. Numai că o carte de identitate este despre naționalitatea unei persoane, nu despre ce mașină are voie să conducă. Cartea de identitate este despre cum ne identificăm în lume și o facem din postura de cetățeni ai statului ROMÂNIA. Evidența Populației din România induce ideea – falsă din toate punctele de vedere – că persoanele din România se identifică cu Uniunea Europeană, nu cu România. 

Cartea de identitate din România încearcă să o copieze pe cea din Franța, doar că francezii au fost totuși inteligenți și au pus drapelul Franței. De asemenea, francezii menționează sexul individului, nu genul. Identitatea unei persoane se stabilește pe criterii obiective, adică în funcție de factori biologici. Genul este o interpretare subiectivă a propriei existențe, nu are nimic obiectiv în el. Potrivit cercetătorilor, sunt zeci de genuri și niciunul nu este „feminin” sau „masculin”. Transgender, genderqueer, genderfluid, nonbinary, omnigender – acestea și multe altele sunt genuri. Vor apărea pe cartea de identitate? Conceptul de gen apare exclusiv în comunitatea LGBT. 

Italia, Spania, Germania, Belgia, Olanda sunt țări care nu pun drapelul Uniunii Europene pe cartea de identitate. De asemenea, acestea nu folosesc termenul „gen” pe cartea de identitate, ci ori vorbesc despre sexul individului, ori nu menționează astfel de informații. 

În România, simbolurile naționale sunt ignorate și înlocuite cu cele ale Uniunii Europene. Este firesc să apară reacții naționaliste atunci când elimini simbolurile naționale și cărțile de identitate din România devin cărți europene în lipsa unui stat european, și oamenii sunt obligați să accepte un „gen” care nu-i reprezintă. 

Pentru ca noi să avem astăzi un drapel, o cetățenie, o națiune au murit atâtea milioane de oameni care au luptat pentru o bucată de teritoriu sau pentru ca noi să fim liberi și să spunem că suntem cetățeni români. Drapelul, limba, cultura etc. sunt elemente fundamentale ale identității noastre naționale, iar orice tentativă de a le înlocui nu face decât să ne șteargă trecutul și istoria. Trăim într-o țară în care ne-am luptat atât de mult să avem drapelul României în Transilvania, iar acum renunțăm atât de ușor la drapelul de pe cartea de identitate pentru a-l pune pe cel al Uniunii Europene. Atunci de ce nu-i lăsăm și pe maghiarii din Transilvania să-și pună drapelul Ținutului Secuiesc dacă nu ne interesează tricolorul? 

Indiferent de ceea ce își dorește Evidența Populației, cetățenii români sunt cetățeni doar ai României, pe baza cetățeniei pe care o primesc la naștere. Identitatea noastră națională trebuie protejată deoarece ne amintește de toate sacrificiile pe care le-au făcut strămoșii noștri pentru a construi această țară, așa cum e ea, cu bune și cu rele. Noi ce țară vom lăsa moștenire copiilor noștri? 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *