Într-un articol de opinie publicat sâmbătă online, în ziarul german Welt am Sonntag, miliardarul american Elon Musk a susținut partidul Alternativa pentru Germania (AfD). Editorul secțiunii de opinii a demisionat în semn de protest, potrivit Reuters.
„Alternativa pentru Germania este ultima rază de speranţă pentru această ţară”, a scris Musk într-un articol pentru ediţia de duminică a Die Welt, consultat în avans de dpa.
În comentariul publicat în limba germană, Musk a discutat pe marginea postării sale de pe platforma de socializare X de săptămâna trecută, susținând că „doar AfD poate salva Germania”.
În articolul său, Musk explică faptul că el crede că AfD va avea poziţiile potrivite în chestiunile redresării economice a Germaniei, aprovizionării energetice şi controlului migraţiei. De asemenea, el susţine că vede AfD angajată faţă de ceea ce a numit „realism politic”.
„Prezentarea AfD ca partid extremist de dreapta este, în mod clar, falsă, având în vedere că Alice Weidel, liderul partidului, are un partener de același sex din Sri Lanka! Sună a Hitler? Vă rog!” a afirmat Musk în articol.
Agenția Națională de Informații din Germania a clasificat AfD, la nivel național, drept caz suspect de extremism încă din 2021.
La scurt timp după ce articolul a fost publicat online, editorul secțiunii de opinii, Eva Marie Kogel, a scris pe X că și-a depus demisia, atașând un link către comentariu.
„Democrația și jurnalismul prosperă pe baza libertății de exprimare. Aceasta include abordarea pozițiilor polarizante și clasificarea lor jurnalistică”, au declarat pentru Reuters Jan Philipp Burgard, redactorul-șef desemnat al ziarului, și Ulf Poschardt, care va prelua funcția de editor pe 1 ianuarie.
Aceștia au afirmat că discuțiile despre articolul lui Musk, care a adunat aproximativ 340 de comentarii la câteva ore după publicare, au fost „revelatoare”.
Sub comentariul lui Musk, ziarul a publicat o replică semnată de Burgard.
„Diagnosticul lui Musk este corect, dar abordarea sa terapeutică, potrivit căreia doar AfD poate salva Germania, este profund eronată”, a scris Burgard, făcând referire la dorința AfD de a părăsi Uniunea Europeană, de a căuta o apropiere de Rusia și de a adopta o atitudine conciliantă față de China.
Susținerea AfD de către Musk, care și-a apărat dreptul de a-și exprima opinia asupra politicii germane invocând „investițiile sale semnificative”, vine în contextul în care germanii urmează să voteze pe 23 februarie, după prăbușirea guvernului de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz.
AfD ocupă locul al doilea în sondajele de opinie și ar putea împiedica formarea unei majorități fie de centru-dreapta, fie de centru-stânga. Cu toate acestea, principalele partide din Germania, situate mai degrabă în zona de centru, s-au angajat să evite orice colaborare cu AfD la nivel național.
Elon Musk, acum cetăţean american, este considerat un consilier apropiat al preşedintelui american ales Donald Trump.
În calitate de CEO al Tesla, Musk este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți angajatori din landul german Brandenburg, care înconjoară capitala Berlin.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News