Elveția, membru fondator al OCDE, este un susținător activ al candidaturii României

Luca Niculescu Elveţia OCDE
Sursa foto: Luca Niculescu

Elveția, membru fondator al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), este un susținător activ al candidaturii României la organizație, a anunțat Luca Niculescu,  secretarul de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru procesul de aderare a țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Acesta a efectuat o vizită în Elveția, unde a avut întâlniri cu oficiali: Hélène Budlinger Artieda, secretar de stat, cu Dominique Jordan, directoarea departamentului OCDE, cu Jan Atteslander, aflat la conducerea Economiesuisse, cea mai importantă organizație patronală a țării (peste o sută de mii de intreprinderi), cu oameni de afaceri.

”Elveția este membru fondator al OCDE, iar societatea elvețiană beneficiază din plin de aceasta organizație: acces la extraordinara baza de date a OCDE, la studiile organizației, care ii permit sa își fundamenteze solid politicile publice. De, asemenea Elveția este foarte activă în cadrul OCDE, atât prin delegația de la Paris, cât și prin sutele de participanți la lucrările comitetelor și grupurilor de lucru. Și nu în ultimul rând, aș spune, e și un susținător activ al candidaturii României”, a precizat Niculescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta i-a informat pe interlocutorii săi ”despre felul în care avansăm in procesul de aderare și despre mizele aderării la OCDE, inclusiv pentru relația economică bilaterală”, mulțumindu-i ambasadorului Bogdan Mazuru și întregii echipe de la Ambasada României în Elveția pentru organizarea deplasării.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

Țara noastră a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE, notează caleaeuropeana.ro.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: