Skip to content
Europa

Elveţienii stabilesc prin referendum dacă cetăţenii UE vor mai putea să muncească şi să trăiască în „ţara cantoanelor”

news.ro

Elveţienii stabilesc duminică, prin referendum, dacă cetăţenii Uniunii Europene vor mai putea să muncească şi să trăiască sau nu în Elveţia, relatează Euronews. Este vorba de o iniţiativă a Partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC, conservator, dreapta) se bucură doar de 35% opinii favorabile, arată un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea naţională RTS.

În cazul unei victorii a UDC, relaţiile Bernei cu Bruxellesul – cel mai mare partener comerical al ţării – s-ar putea tensiona foarte puternic. UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că această bogată ţară alpină se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”.

Iniţiativa, care este supusă la vot în cadrul sistemului democraţiei directe din Elveţia, prevede ca acestă ţară să-şi revizuiască Constituţia, pentru a se asigura că poate gestiona politica migraţiei în mod autonom. ”Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigraţia”, declară pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei, potrivit News.ro.

UDC vrea să existe o imigraţie care să fie aleasă”, subliniază el la un stand, instalat în apropierea unei pieţe din oraş, pentru a discuta cu publicul despre referendum. El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afişe ale partidului cu privire la referendum, în care apare un posterior îmbrăcat în blugi, cu o centură cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, aşezat pe o hartă a Elveţiei, şi sloganul ”Ceea ce e prea mult e prea mult!”. ”Noi suntem în favoarea unei imigraţii de calitate, nu a unei imigraţii de cantitate”, declară Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse. În cazul adoptării iniţiativei UDC, autorităţile elveţiene ar urma să aibă la dispoziţie un an de zile pentru a-şi negocia ieşirea din acordul privind libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi blocul european, încheiat cu Bruxelles-ul în 1999.

Această iniţiativă merge şi mai departe decât cea adoptată în 2014 şi prevede ca Berna să impună cote de migraţie statelor membre UE. În cadrul referendumului de duminică, alegătorii elveţieni se pronunţă, de asemenea, asupra unei serii de alte probleme – inclusiv asupra oportunităţii de a aloca şase miliarde de franci elveţieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) în vederea achiziţionării unor noi avioane de vânătoare sau oportunităţii de a acorda două săptămâni de concediu de paternitate noilor taţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *