Skip to content
Politică

Emanuel Ungureanu, pionul lui Barna și Cioloș? Ce strategie s-ar putea ascunde în spatele atacurilor deputatului USR

antena3.ro
" "

Coaliția de guvernare USR-PLUS –PNL – UDMR se arată pe zi ce trece tot mai fragilă. Clasarea dosarului 10 august și reacția întârziată a ministrului Justiției, Stelian Ion, i-a dus la exasperare deja pe unii liberali, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis.

Pionul lui Barna și Cioloș?

" "
" "

Tensiunile nu s-au oprit însă aici și în week-end, deputatul USR, Emanuel Ungureanu l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis. Atacul a fost interpretat de unii liberali drept calomnios și xenofob, deputatul liberal Alexandru Muraru solicitându-le liderilor USRPLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, să se disocieze de afirmațiile. Culmea e însă că Dan Barna și Dacian Cioloș au rămas muți în fața atacului furibund al lui Ungureanu la adresa președintelui și a reacției dure din tabăra liberală. La fel de ciudat e și faptul că până nu demult, Emanuel Ungureanu s-a mai făcut remarcat o dată printr-un atac la adresa altui liberal de frunte, Rareș Bogdan. Nici în acel caz, Dan Barna sau Dacian Cioloș nu au exprimat un punct de vedere cu privire la tensiunile dintre USR și PNL. Ne aflăm practic la al doilea atac de acest fel în decurs de o săptămână și pentru a doua oară liderii USR-PLUS rămân muți.

Lipsa de reacție a liderilor USR-PLUS este cel puțin curioasă. Ea alimentează de fapt tensiunile din interiorul coaliției. O disociere față de afirmațiile și atacurile lui Emanuel Ungureanu ar fi fost binevenită și ar fi reprezentat un gest de reconciliere esențial într-o perioadă în care tensiunile din coaliție cresc. Doar că lipsa de reacție poate traduce de fapt altceva. Emanuel Ungureanu ar putea fi în realitate pionul lui Barna și Cioloș. Omul prin intermediul căruia cei doi pun paie pe foc, rămânând totodată în culise. Că Ungureanu ar putea fi trimis la înaintare chiar de conducerea USR-PLUS nu ar fi deloc surprinzător. În PNL va avea loc un congres important privind conducerea partidului. Există deja o aripă care pare a nu mai fi deloc dispusă la compromisuri cu USR-PLUS și care ar putea merge pe varianta mai riscantă, dar mai benefică politic – o guvernare monocoloră, minoritară, susținută tacit de PSD. USR-PLUS știe că nu poate supraviețui în Opoziție cu PSD și AUR până la alegerile din 2024. O eventuală asociere a USR-PLUS cu PSD sau AUR ar fi dezastruoasă și probabil ar duce la ieșirea definitivă a USR-PLUS din Parlament. Prin urmare, șansa de moment a USR-PLUS e să rămână la putere în fragila coaliție. Aceasta ar trebui să fie strategia lui Barna și Cioloș. Problema e că în contextul viitorul congres PNL, lucrul acesta nu mai pare atât de ușor de atins. USR-PLUS se pre-poziționează așadar în contextul bătăliei interne din tabăra liberală, trimițând săgeți spre câțiva potențiali dușmani. Rareș Bogdan e un apropiat al președintelui Iohannis, iar atacurile lui Ungureanu nu par a fi deloc întâmplătoare.

Dan Barna și Dacian Cioloș nu pot risca deocamdată atacuri directe la  omeni de frunte ai PNL. Lucrul acesta ar duce la un scandal monstru în coaliție, o situație pe care cei doi încearcă să o evite. Dar aceștia ar putea trimite săgeți către anumiți liberali, prin intermediari. Lucrul acesta e mai puțin riscant politic și are șanse mai mici să ducă la o eventuală rupere a coaliției. Totodată, astfel USR-PLUS poate ajuta facțiunea favorită din interiorul PNL. Atacurile deputatului Ungureanu din ultima vreme nu par deloc întâmplătoare. E foarte greu de crezut că acesta acționează de unul singur, riscând un război total în coaliție prin atacurile la adresa lui Klaus Iohannis. În spatele acțiunilor sale s-ar putea afla duetul Barna – Cioloș, ambii preocupați de războiul de succesiune din interiorul PNL.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *