Skip to content
Politică

Emil Boc contestă Ordonanța privind noul Cod administrativ: Este neconstituțională

Emil Boc, primarul liberal al municipiului Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă, că noul Cod administrativ trebuia adoptat prin intermediul Parlamentului, și nu prind Ordonanță de Urgență, pentru că deciziile CCR arată că regimul instituțiilor fundamnetale nu se reglementează printr-o astfel de procedură, potrivit Agerpres.

„Nu am apucat să îl citesc. După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituţii fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituţie. (…) După părerea mea, această ordonanţă este neconstituţională, având în vedere faptul că depăşeşte limitele în care se putea reglementa prin OUG”, a spus Boc, la sediul PNL.

Edilul clujean a explicat că, în ceea ce privește modalitatea de alegere a șefilor de consilii județene, votul uninominal avantajează PSD.

„Sunt şi voi fi un susţinător al votului direct pentru a ocupa o funcţie publică. Din această perspectivă, alegerea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean este în consonanţă cu principiile democraţiei şi ale statului de drept de a avea reprezentativitate şi legitimitate, pentru că atunci când eşti într-o funcţie publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate şi un vot din partea cetăţenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una – alegerea în două tururi atât a primarilor cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene – ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulţi primari sau cei mai mulţi preşedinţi de CJ-uri. Practic, pe această cale PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare prin alegerea dintr-un singur tur, pornind de premisa că cei în exerciţiu au prima şansă”, a explicat Boc.

Totodată, primarul şi-a manifestat speranţa ca la rectificarea bugetară primăriilor să le fie „dați banii înapoi”.

„Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că ne va da înapoi, până acum nu i-am văzut. Sper ca la rectificarea din luna august sau când va avea loc, acei bani pe care i-am pierdut administraţiile locale…. Clujul anul acesta a pierdut 20 milioane euro, anul trecut 16 milioane euro pe execuţie bugetară, o parte din aceşti bani să îi reprimim la rectificarea bugetară. Cred şi sper ca Guvernul să îşi onoreze această promisiune”, a mai arătat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *