Skip to content
Cluj Știri locale

Emil Boc, despre buletinele electronice: Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă

Facebook

Primarul Clujului, Emil Boc, îi asigură pe români că noua carte de identitate electronică nu introduce un cip în corp, ci este vorba doar despre o amprentă, în baza căreia vor fi stocate datele unei persoane. În baza amprentie, oamenii ce posedă cărți de identitate electronice ar putea avea inclusiv cardul de sănătate, dar și date de interes locale, cu ajutorul cărora vor putea plăti mai ușor taxe precum impozitele.

Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman. Doar pe bază de amprentă poți să ai toate datele tale, inclusiv cardul de sănătate și alte date de la nivel local, pentru a putea plăti impozite, doar cu ajutorul acestui instrument. Cetățenii pot opta pentru cartea tradițională de identitate. Cartea de identitate electronică se va emite începând din 2031”, a declarat Emil Boc, la Cluj.

Ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că la acest moment, în România, pentru implementarea cărții electronice de identitate sunt disponibile 200.000 de cipuri, iar procesul de va realiza în două etape. Prima etapă din acest proces se va desfășura până la finalul anului și va presupune testarea modului în care este utilizat acest document și modul în care infrastructura răspunde la acest tip de document.

Aici vorbim de două etape – prima etapă – noi estimăm că va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse între vârsta de 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspunde”, a explicat Lucian Bode, în timpul aceleiași conferințe de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *