Skip to content
Politică

Emil Constantinescu le bate obrazul politologilor: O mare rușine!

epochtimes.ro

Fostul preşedinte Emil Constantinescu, invitat al ediţiei 200 a Cafenelei critice, afirmă că este o mare ruşine pentru politologii români că nu au reuşit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluţia, mineriadele sau loviturile de stat, şi consideră că toate aceste aspecte au rămas la un nivel de superficialitate „îngrozitor”.

„Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu ştiu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (…) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor şi politologilor români – şi aici sunt foarte ferm – de a lămuri conceptele şi de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluţia (…). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun şi este o mare ruşine (…) pentru toţi politologii români că nu au reuşit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluţia, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate – pentru mine – îngrozitor”, a declarat Constantinescu, miercuri, la această dezbatere, conform agerpres.ro.

El a apreciat că este o ruşine faptul că societatea românească va trebui să afle adevărul despre Revoluţie şi mineriade de la procuratură.

„CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari – şi care pot deveni uriaşe chiar pentru bugetul naţiunii – pentru că nu s-au anchetat şi nu s-au judecat nişte lucruri care erau foarte clare. (…) În momentul în care am părăsit Preşedinţia, s-au închis toate dosarele şi din nou a început acest hăţiş de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am, a adăugat el.

Constantinescu a precizat că în 1989 a existat un punct de pornire pentru construcţia demnităţii naţionale, prin sacrificiul tinerilor de la Timişoara şi al celor care în 21-22 decembrie au fost dispuşi să moară pentru idealuri. Pe de altă parte, fostul şef de stat a subliniat că demnitatea naţiunii române este grav afectată, fiind copleşită de „o uriaşă ţesătură de minciună”.

România nu parcurge în acest moment o criză economică reală – şi nu a parcurs-o niciodată – nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituţiile, lucrează cum lucrează, la limită… dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poţi să construieşti o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniş pe care nimeni nu îndrăzneşte să-l rupă. Şi iată că acum se face prin procuratură – dacă se va face”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *