Emil Dumitru (PNL) despre Creditul fermierului: Să vedem care vor fi protocoalele între băncile comerciale și MADR

Foto Emil Dumitru la PS News

Guvernul a aprobat în ședința joi, 8 februarie, Creditul Fermierului, o nouă formă de sprijin acordată pe cadrul de ajutor de stat „Ucraina”. Creditul Fermierului va fi acordat pentru capital de lucru pe o perioadă de 5 ani, în cuantum de până la 30% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 280.000 euro, cu o dobândă de doar 1,95% pe an, iar statul va suporta diferența de dobândă reprezentată de rata ROBOR.

Invitat la Puterea știrilor, deputatul PNL Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria alimentară și Servicii specifice din Camera Deputaților, a explicat faptul că de la adoptarea actelor normative pentru fermieri până la momentul când beneficiarii vor accesa creditele, drumul nu va fi atât de simplu. 

„Sigur că se fac pași importanți, se adoptă acte normative, dar mai este mult până când vom vedea beneficiarii accesând creditele respective, pentru că agricultura României traversează o perioadă destul de complicate și nu doar a României. Practic, ați văzut că avem proteste în toate statele membre ale Uniunii Europene cât privește acest mecanism de creditare, cred eu că ar fi putut fi pus în aplicare încă din vara anului trecut, pentru că o parte din fermieri se află în acest moment într-un faliment nedeclarat. Dacă mă uit în fundamentare a măsurii se face referire la 3500 de potențiali beneficiari, 280.000 euro, probabil că este pe cadrul temporar cu Ucraina schemă de ajutor de stat. Ar trebui să vedem care vor fi și protocoalele între băncile comerciale și Ministerul Agriculturii, astfel încât să fie o măsură ușor de accesat din perspectiva acordării creditelor”, este opinia deputatului PNL.

Ministrul (n.r. Florin Barbu) spune că agricultura României merge foarte bine. Nici pe departe, lucrurile nu sunt așa!

„O să vedem până la în ce cuantum și dacă și fermierii vor trebui să vină cu niște garanții colaterale acordării creditului. Acum, dacă este să ascult ministrul, înțeleg că agricultură României merge foarte bine. Nici pe departe, lucrurile nu sunt așa. Avem foarte multe chestiuni care, din păcate, în anul trecut  și la începutul acestui an, le vedem și le simțim cu toții. Fermierii, la un moment dat, au ieșit în stradă. Sigur că au fost etichetați că fiind protestatari. Ei au ieșit în stradă lunea, iar miercurea au fost etichetați că protestatari. Sâmbăta s-a întâlnit cu dumnealor, ministrul Agriculturii, iar premierul României s-a întâlnit vinerea. Dânsul a fost la o vizită la o fermă în județul Prahova, vinerea. Deci, a avut agenda ocupată și n-a avut disponibilitate de discuție”, a afirmat Emil Dumitru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: