Skip to content
Politică

Emilian Pavel evidențiază marele progres al României în cei 99 de ani de la Marea Unire

stirioradea.com

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a evidențiat marele progres înregistrat de către România în cei 99 de ani de la Marea Unire.

Într-un discurs susținut săptămâna trecută în plenul Parlamentului European (PE), eurodeputatul a subliniat că valorile democratice pentru care s-au pronunțat românii adunați la Alba Iulia în 1918 dăinuie astăzi, ajutând România să se integreze complet în Uniunea Europeană (UE).

„În data de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, am aniversat 99 de ani de la decizia istorică a românilor din Transilvania de a se uni cu țara-mamă. Astfel, anul viitor, la fel ca și alte state membre ale Uniunii Europene, vom sărbători împreună Centenarul. Acest lucru a fost posibil și datorită sacrificiului soldaților români din Primul Război Mondial, dar și pentru că încă de atunci românii s-au luptat pentru un set de valori ce stau și astăzi la baza Uniunii Europene.

În rezoluția adoptată în 1918, în prezența a peste 100.000 de participanți, românii din Transilvania cereau cu tărie drepturi sociale pentru muncitori, dreptul minorităților la educație, religie și reprezentare politică, cereau inclusiv libertatea presei în democrație și vot direct și egal pentru femei și bărbați. Astăzi, la aproape 100 de ani de la acel moment, vreau să salut din Parlamentul European faptul că România este pe deplin integrată în Europa, iar valorile promovate încă de acum un secol (de bună conviețuire, toleranță și libertate) sunt cu adevărat fundamentul proiectului nostru european”, a declarat Emilian Pavel în plenul PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *