Skip to content
Politică

Eminența cenușie de la BNR, declarații-surpriză: „BNR vrea Legea dării în plată și mâine, dar…”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, că Banca Națională își dorește Legea dării în plată, însă actuala formă în care se prezintă proiectul de lege trebuie schimbată, în condițiile în care „sunt lucruri care se bat cap în cap și care nu sunt bine explicate”. În acest sens, Vasilescu a subliniat că legea trebuie să fie pentru „acei oameni care nu pot să își plătească creditele”.

„BNR vrea această lege, dar o vrea în felul următor – și mâine dacă poate să fie – această lege trebuie să se refere pentru o categorie foarte limpede: acei oameni care nu pot să își plătească creditele, care nu pot, nu că nu vor. Aici e problema”, a declarat Adrian Vasilescu.

În ceea ce privește hibele Legii dării în plată, Vasilescu a punctat că proiectul nu conține nicio definiție și produce mari confuzii.

„Filosofia legii trebuie schimbată. În lege vorbim de ‘bun imobil’ – trebuie să fie o definiție a bunului imobil, la ce se referă. Chiar dacă se referă la terenuri, dar să nominalizeze, să definească. Dacă terenul e garanție, să spună ce fel de teren. Mergem mai departe. Spune ‘bun imobil ipotecat în favoarea creditorului’ (…) La art. 4 ‘bunul oferit în plată este bun imobil ipotecat în favoarea creditorului, în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit’. Deci abia acum, și într-un articol secundar, vine și spune că e ‘un bun imobil în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit’. Am văzut că sunt lucruri care se bat cap în cap și care nu sunt bine explicate. Dacă legea spune că se referă la trecut. Bun, aici e Directiva 17 (n.r – Directiva Europeană 2014/17/UE). Spune așa: ‘statele membre nu ar trebui să împiedice părțile la un contract de credit să convină că transferul garanției pentru creditor e suficient pentru a rambursa creditul'”, a explicat consilierul guvernatorului BNR, citat de realitatea.net.

În acest context, Vasilescu a punctat că legea trebuie să stabilească cui i se adresează. În viziunea sa, chestiunea cea mai complicată și mai gravă este următoarea:

„Scrie: ‘prezenta lege va conduce la reintroducerea rapidă a imobilului în circuitul civil’. Asta înseamnă că oamenii vor da casele și casele respective vor fi reintroduse, adică la vânzare, și dacă vor fi mai multe case la vânzare, se vor ieftini. Ce spun autorii legii: ‘nu am făcut această lege ca oamenii să își dea casa, această lege nu e o lege a autoevacuării, am făcut-o ca să obligăm băncile să treacă la negocieri cu oamenii’. Păi dacă spui aici (n.r – citatul de mai sus) înseamnă că ai făcut-o ca oamenii să dea casele”., a mai precizat Adrian Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *