Skip to content
Sport

Eminescu, 167 de ani de la naştere. Partea mai puţin cunoscută: cea de jurnalist

vopus.org

Ziua de 15 ianuarie, marcată ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Cunoscut, în principal, ca poet şi jurnalist, Eminescu este socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel, relatează romaniatv.net.

Mihai Eminescu fost activ în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la ziarul conservator “Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. Poetul a murit pe 15 iunie 1889, la 39 de ani, în București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Citiţi AICI mai multe detalii, precum şi opiniile unor critici literari despre poet.

Ca jurnalist, Mihai Eminescu a dezvăluit două scandaluri răsunătoare. Primul, cunoscut ca “afacerea Strousberg”, se referă la concesionarea, extrem de defavorabilă statului român, a construcţiei căilor ferate către concernul german condus de unul dintre cei mai controversaţi afacerişti internaţionali de la vremea aceea, Bethel Heinrich Strousberg.

Al doilea scandal, “afacerea Warszawsky”, a constat în aprovizionarea trupelor ruse angajate în războiul din 1877 şi deplasate în Bulgaria. Bancherul rus A.M. Warsawsky, numit intendent al armatei ruse, ar fi obţinut prin mită dreptul de a cumpăra la preţuri modice alimente din România, ca să le vândă apoi armatei ţariste.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *