Mihai Eminescu este o personalitate de referință a culturii românești, un simbol al unei epoci culturale. Eminescu a fost înger și demon, genial și controversat, sanctificat, demonizat, doborât în mizeria ospiciului pentru ca mai apoi să fie urcat pe soclul celebrității.
Mihai Eminescu este o personalitate emblematică a culturii românești. Și pe bună dreptate, spun cei mai mulți specialiști. A fost pe de o parte un om al epocii sale dar și un vizionar. Eminescu a fost o personalitate complexă care pe unii i-a fascinat, pe alții i-a revoltat, dar cu siguranță nu a trecut neobservat. Și astăzi Eminescu este fie genial, fie controversat, fie și una și alta, dar încă există, după 136 de ani, de la moartea sa fizică. Despre Eminescu s-a scris mult și o bună parte a românilor știu suficiente lucruri despre marele poet. Cu ocazia zilei de 15 ianuarie, devenită Zi a Culturii Naționale, marcând nașterea poetului acum 175 de ani, „Adevărul” vă prezintă o serie de aspecte mai puțin cunoscute publicului larg, despre Mihai Eminescu dar și controversele care i-au marcat destinul.
Așa cum apare în orice manual dar și în orice biografie oficială, Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, în târgul Botoșaniului. Era fiu al căminarului Gheorghe Eminovici și a Ralucăi Eminovici( Iurașcu). Aceste aspecte sunt consemnate atât de specialiști dar și de documentele vremii. În registrul de nașteri și botezuri al târgului Botoșani, la poziția a treia se consemna pe data de 15 ianuarie 1850 că s-a născut Mihai Eminovici, fiul lui Gheorghe și al Ralucăi Eminovici. Naștere a avut loc în casa cumpărată de Gheorghe Eminovici, din banii de zestre a Ralucăi Iurașcu, în apropiere de biserica Uspenia, ctitorie a Elenei Rareș din secolul al XVI lea. La aceea vreme, casa trebuie să fi cost destui bani, mai ales că târgul Botoșaniului este o așezare urbane cosmopolită, emergentă, populată cu negustori și boieri, târgoveți, meșteșugari și mahalagii, fiind unul dintre cele mai dezvoltate târguri din Principate.
„Eminescu s-a născut şi a locuit la începutul vieţii sale la Botoşani. Casa era ridicată în stilul arhitectural urban al secolului al XVIII-lea, de dinaintea marelui incendiu din 1875. Era casă de comerciant, cu etaj, bine încălzită, bine aprovizionată, dat fiind şi originea boierească a mamei sale, Raluca Iuraşcu.”, spune Dănuț Huțu, director al Direcției de Cultură Botoșani.
Dar iată că în jurul datei de naștere a lui Eminescu au apărut și o serie de controverse. Mai precis, sunt destui specialiști care sunt convinși că, de fapt, Eminescu nu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, ci cu aproximativ o lună mai devreme. Totul pleacă de o însemnare de jurnal a căminarului Gheorghe Eminovici, scrisă pe o filă de psaltire.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News