Eminescu, geniul care știa șase limbi străine, xenofob, cu voce de aur și un viciu ucigător

Sursa foto: Primăria Constanța

Mihai Eminescu este o personalitate de referință a culturii românești, un simbol al unei epoci culturale. Eminescu a fost înger și demon, genial și controversat, sanctificat, demonizat, doborât în mizeria ospiciului pentru ca mai apoi să fie urcat pe soclul celebrității. 

Mihai Eminescu este o personalitate emblematică a culturii românești. Și pe bună dreptate, spun cei mai mulți specialiști. A fost pe de o parte un om al epocii sale dar și un vizionar. Eminescu a fost o personalitate complexă care pe unii i-a fascinat, pe alții i-a revoltat, dar cu siguranță nu a trecut neobservat. Și astăzi Eminescu este fie genial, fie controversat, fie și una și alta, dar încă există, după 136 de ani, de la moartea sa fizică. Despre Eminescu s-a scris mult și o bună parte a românilor știu suficiente lucruri despre marele poet. Cu ocazia zilei de 15 ianuarie, devenită Zi a Culturii Naționale, marcând nașterea poetului acum 175 de ani, „Adevărul” vă prezintă o serie de aspecte mai puțin cunoscute publicului larg, despre Mihai Eminescu dar și controversele care i-au marcat destinul.

Așa cum apare în orice manual dar și în orice biografie oficială, Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, în târgul Botoșaniului. Era fiu al căminarului Gheorghe Eminovici și a Ralucăi Eminovici( Iurașcu). Aceste aspecte sunt consemnate atât de specialiști dar și de documentele vremii. În registrul de nașteri și botezuri al târgului Botoșani, la poziția a treia se consemna pe data de 15 ianuarie 1850 că s-a născut Mihai Eminovici, fiul lui Gheorghe și al Ralucăi Eminovici. Naștere a avut loc în casa cumpărată de Gheorghe Eminovici, din banii de zestre a Ralucăi Iurașcu, în apropiere de biserica Uspenia, ctitorie a Elenei Rareș din secolul al XVI lea. La aceea vreme, casa trebuie să fi cost destui bani, mai ales că târgul Botoșaniului este o așezare urbane cosmopolită, emergentă, populată cu negustori și boieri, târgoveți, meșteșugari și mahalagii, fiind unul dintre cele mai dezvoltate târguri din Principate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: