Emmanuel Macron deschide ușa unei coaliții. Scrisoarea integrală a președintelui către francezi

Foto Arcinfo

Emmanuel Macron a publicat o scrisoare duminică, 23 iunie, în care își justifică decizia de a dizolva Adunarea Națională. El a avertizat împotriva Mitingului Național, a Franței Rebele și a aliaților săi și a apărat „o a treia cale” care, potrivit lui Macron „este singura care poate bloca, cu siguranță, atât extrema dreaptă cât și extrema stângă, în turul doi”.

Emmanuel Macron cere republicanilor de „diverse sensibilități”(n.r. simpatii politice) să se alăture viitorului guvern, promițând totodată că „modul de guvernare trebuie să se schimbe profund”. El se pregătește, astfel, pentru posibilitatea de a guverna cu alte partide.

De asemenea, in aceasta „scrisoare către francezi”, Macron promite că „va acționa până în mai 2027” și că va fi „protector” al Republicii chiar dacă tabăra sa se află într-o poziție delicată, cu doar o săptămână înainte de alegerile legislative. Macron admite că „modul de guvernare trebuie să se schimbe profund” la finalul alegerilor.

În timp ce unii dintre oponenții săi, în frunte cu Marine Le Pen, sugerează că va fi obligat să demisioneze în cazul înfrângerii la alegerile legislative din 30 iunie și 7 iulie, Emmanuel Macron a răspuns prin intermediul unei scrisori publicate: „puteți avea încredere în mine că voi acționa până în luna mai 2027, ca președinte, protector în fiecare moment al Republicii noastre, al valorilor noastre, respectuos cu pluralismul și alegerile voastre, în slujba dumneavoastră și a Națiunii”.

„Furia s-a întors împotriva mea”

Revenind, în această scrisoare, la motivele care l-au împins, în seara alegerilor europene, să pronunțe dizolvarea Adunării, Emmanuel Macron a recunoscut că decizia sa a stârnit uneori „furie îndreptată împotriva (lui)”.

Mai presus de toate, el a detaliat problemele puse în joc în viitoarele alegeri, care nu sunt „nici alegeri prezidențiale, nici un vot de încredere pentru Președintele Republicii”, ci răspunsul la „o singură întrebare: cine să guverneze Franța”.

Emmanuel Macron: O singură întrebare: cine să guverneze Franța ? 

„Obiectivul nu poate fi doar să se continue ceea ce s-a făcut. Am auzit că vreți ca asta să se schimbe”, continuă Emmanuel Macron, solicitând în special „răspunsuri mult mai puternice și mai ferme” privind „nesiguranța, impunitatea”.

„Următorul guvern va trebui să revizuiască politica copilăriei, să ne protejeze mai bine tinerii și să lupte mai puternic împotriva oricărei discriminări”, pledează, de asemenea, el, menționând „cererea puternică de justiție socială”.

E. Macron: Nu renunțați. Votați!

Afirmând că măsoară starea de slăbiciune a democrației , și anume „această diviziune între oameni și cei care conduc țara pe care nu am reușit să o rezolvăm”, Emmanuel Macron admite că modul de guvernare trebuie să se schimbe profund.

„Guvernul viitor, care va reflecta neapărat votul dumneavoastră, va reuni, sper, republicanii de diverse sensibilități care vor fi știut prin curajul lor să se opună extremelor”, pledează Macron, subliniind faptul exista această divizare dintre francezi și politicienii conduc țara  „pe care nu am reușit să o rezolvăm”.

 

INTEGRAL  Scrisoarea trimisă francezilor de Președintele Republicii, Emmanuel Macron, duminică, 23 iunie 2024

„ 23 iunie 2024,

Dragii mei compatrioți,

Acum două săptămâni, v-am anunțat dizolvarea Adunării noastre Naționale. Am luat această decizie în mod responsabil, cu mare seriozitate și după reflecție de câteva săptămâni.

Am luat-o în interesul țării înainte de orice altă considerație, inclusiv personală, neavând prin definiție niciun termen electoral. În primul rând, funcționarea Adunării noastre și dezordinea din ultimele luni nu au mai putut continua. Opozițiile se pregăteau să răstoarne guvernul în toamnă, ceea ce ne-ar fi scufundat într-o criză chiar în momentul bugetului.

Atunci, majoritatea prezidențială a suferit o înfrângere grea la alegerile europene, însoțită de un vot pentru extrema dreaptă și stânga a aproape 50% din voturile exprimate.

Aș fi putut să-l ignor. A fost, credeți-mă, soluția de confort la care nu am cedat. Aș fi putut să schimb primul ministru și guvern și să învăț lecțiile unor alegeri în care șeful guvernului s-a angajat la cererea mea.

Mulți dintre predecesorii mei au făcut-o. Mi-ar fi fost ușor. Dar asta nu a rezolvat nicio problemă.

Deci da, această dizolvare a fost singura alegere posibilă atât pentru a lua act de votul dumneavoastră la alegerile europene, pentru a răspunde la dezordinea existentă, cât și la dezordinea mai mare care va urma. Să acționăm într-un moment în care țara noastră se confruntă cu provocări istorice.

Această decizie a fost grea și bruscă pentru parlamentari și colaboratorii lor. Le ofer prietenia și respectul meu. Le mulțumesc primarilor, echipelor lor și voluntarilor care ne vor ocupa secțiile de votare și vor număra buletinele de vot pe 30 iunie și 7 iulie.

Știu că, pentru mulți dintre voi, aceasta a fost o surpriză care a stârnit îngrijorare, respingere, uneori chiar furie îndreptată asupra mea. Îi înțeleg și îi aud.

Dar această decizie este singura care poate permite țării noastre să avanseze și să se reunească. Să cer să alegi, având încredere în tine, nu acesta este însuși sensul democrației și al Republicii noastre?

Alegerile viitoare sunt o întâlnire de încredere, serioasă, cu ocazia căreia trebuie să clarificăm alegerea pentru țara noastră și pentru viața noastră.

Pentru că aceste alegeri nu reprezintă alegerea unei femei sau a unui bărbat, nu sunt nici alegeri prezidențiale și nici un vot de încredere în Președintele Republicii.

Este alegerea a 577 de deputați. Este cea a majorității guvernului. Este răspunsul unei singure întrebări: cine să guverneze Franța?

Trei propuneri clare

Prima, a extremei  dreaptă, în jurul Mitingului Național. Pretinde că răspunde mai bine imigrației ilegale și insecurității fără a propune nimic concret. Împarte Națiunea opunându-se celor pe care îi numește francezi adevărați și francezi de hârtie. Ignoră schimbările climatice și consecințele acesteia. Pretinde că vă dă înapoi puterea de cumpărare, dar inversând reformele pensiilor sau făcând promisiuni cu privire la prețul energiei, vă va crește impozitele.

A doua propunere este cea formulată de France Insoumise și aliații săi. Propunerea refuză claritatea cu privire la secularism și antisemitism. Ea este împărțită in ceea ce privește răspunsul la schimbările climatice. Pretinde că răspunde nedreptăților societății noastre cu o creștere masivă a impozitelor pentru toată lumea, și nu doar pentru cei mai bogați.

A treia propunere este cea a blocului central al Ensemble pour la République! Este susținută de un prim-ministru și de lideri politici pe care îi cunoașteți, și propune continuarea reformelor pentru muncă, reindustrializare, o ecologie a rezultatelor, să investim în servicii publice fără taxe sau datorii suplimentare și să apărăm un secularism asumat și o autoritate restabilită din școală, la justiție. Ea apără alegeri clare pentru Israel și Gaza, precum și pentru Ucraina și a construit timp de 7 ani o armată mai puternică cu buget dublat.

Această a treia cale este cea mai bună pentru țara noastră. Nu numai pentru că îi protejează pe francezi și îi pregătește pentru viitor. Dar pentru că ea este singura care poate bloca cu siguranță atât extrema dreaptă cât și extrema stângă în turul doi.

Candidații Ensemble pour la République au mai întâi un palmares care, fără îndoială, nu este perfect, dar care ar fi pus sub semnul întrebării dacă extremele ar prevala.

În ultimii șapte ani, s-au făcut multe: atractivitatea reînnoită, fabricile redeschise, cele peste 2 milioane de locuri de muncă create, reducerile de taxe, creșterile salariale în special pentru îngrijitorii noștri și profesorii noștri, ecologia la francezi care face este posibilă reducerea emisiilor de șase ori mai rapid, consolidarea serviciilor noastre publice în Franța și în străinătate, acțiune pentru egalitate între femei și bărbați, sprijin și incluziune a persoanelor cu dizabilități, protecție în fața unor crize precum COVID,
războiul din Ucraina sau inflația.

Toate acestea merită să continuăm munca.

Dar obiectivul nu poate fi doar acela de a continua ceea ce s-a făcut. Am auzit că vrei să se schimbe asta.

Te-am auzit despre nesiguranță, impunitate. Despre viețile făcute imposibile de delincvenți, de recidivitori, de violența unor minori din orașele și satele noastre. Acest lucru a alimentat foarte mult alegerea unora pentru Raliul Național.

Prin urmare, guvernul va trebui să ofere răspunsuri mult mai puternice și mai ferme.

Ați exprimat o cerere puternică pentru justiție socială. Astăzi, în Franța, când nu crești în „familia potrivită” sau în „cartierul bun”, atingerea nivelului de trai al celor născuți bine este aproape imposibil. Chiar și atunci când ai mult talent. Și chiar și în timp ce muncești din greu. De asemenea, următorul guvern va trebui să revizuiască politica copilăriei, să ne protejeze mai bine tinerii și să lupte mai puternic împotriva oricărei discriminări.

Și atunci, nu sunt orb: măsoară starea de rău democratic. Această dezbinare între oameni și cei care conduc țara pe care nu am reușit să o rezolvăm. Da, modul de guvernare trebuie să se schimbe profund.

Viitorul guvern, care va reflecta neapărat votul dumneavoastră, va reuni, sper, republicani de sensibilități diverse care vor fi știut prin curajul lor să se opună extremelor.

După cum ați înțeles, prin aceste alegeri legislative din 30 iunie și 7 iulie, este vorba de alegerea unei majorități care să protejeze valorile Republicii, să guverneze cu respect și să aibă o ambiție pentru Franța.

Pentru asta am încredere în tine: analizează programele, decide și mergi la vot. În conștiință și responsabilitate.

Pentru aceasta, am încredere în liderii politici ai forțelor arcului republican și sper că vor putea lucra împreună din 8 iulie.

Pentru aceasta am încredere în liderii majorității și în prim-ministru să rămână uniți, slujindu-și candidații în fiecare circumscripție, slujind un proiect de acțiune pentru țară.

În sfârșit, pentru aceasta, puteți avea încredere în mine că voi acționa până în mai 2027 ca președinte, protector în fiecare moment al Republicii noastre, al valorilor noastre, respectuos față de pluralism și alegerile voastre, în slujba dumneavoastră și a Națiunii.

Aceste alegeri sunt ale noastre. O s-o faci. Așa că nu vă temeți, nu cedați. Vot. Alege respectul, ambiția și dreptatea pentru Națiunea noastră. O merităm. Franța o merita.

Cu toata încrederea mea.

Emmanuel Macron

 

Fostul negociatorul-șef al UE pentru Brexit: „Regret că în țara mea acest avertisment nu a fost ascultat”

Michel Barnier, fostul negociatorul-șef al UE pentru Brexit spune că Franța trebuie să asculte de alegătorii săi cei mai săraci și să învețe din greșelile Regatului Unit. La scurt timp după ce și-a părăsit rolul de negociator-șef al blocului pentru Brexit, el i-a înmânat o copie lui Macron. Dar trei ani mai târziu, Barnier consideră că președintele francez nu a ținut cont de avertismentul său.

Într-un interviu acordat, recent, pentru The Telegraph, Michel Barnier a declarat:

„Regret că în țara mea acest avertisment nu a fost ascultat… despre migrație, despre securitate, despre autoritatea statului și despre respectul și dezvoltarea celor mai sărace părți ale țării(…). Este foarte riscant în Franța să iei o decizie pe care nimeni nu o înțelege. Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în Franța, cum ar fi alegerea doamnei Le Pen sau o nouă majoritate absolută pentru dreapta dură. Este convingerea mea că trebuie să acordăm o atenție uriașă și un mare respect pentru ceea ce cred oamenii în unele regiuni foarte sărace. Acesta a fost cazul în Marea Britanie, explicând o mare parte din votul pentru Brexit, și cred că ar putea fi la fel și în Franța, ” a spus Barnier. “Primul capitol a fost scris pentru Frexit”, a adăugat el.

Reamintim ca toata degringolada a început când, nemulțumit de rezultatele alegerilor europene din 9 iunie, în care francezii au votat intr-o mare măsură cu extrema dreapta, Emmanuel Macron, fără să-și consulte propriul premier, a anunțat alegeri parlamentare surpriză pentru a arăta lumii că Franța este o democrație adevărată.

„Cu siguranță, francezii nu și-ar dori ca propriul lor parlament să fie condus de Adunarea Națională” , sublinia Macron, așa cum se numește acum Frontul Național al lui Marine Le Pen.

Mișcarea impulsiva a președintelui francez a reușit, de fapt, să unească aproape peste noapte, forțele de stânga într-o alianță largă, Noul Front Popular (NFP). Această perspectivă sumbră împinge acum un număr tot mai mare de foști alegători de centru-dreapta către polul opus, la Marine Le Pen.

“Nu cred că Le Pen și Bardella și-au schimbat părerea. Ei sunt în continuare antieuropeni (…). Îmi amintesc prima frază a lui Le Pen în seara referendumului din Marea Britanie. Ea a lăudat alegătorii britanici pentru că s-au eliberat de “servitutea europeană”, iar ulterior a descris rezultatul referendumului drept “cel mai important moment de la căderea Zidului Berlinului. Nu am auzit niciodată de la Le Pen că regretă acea frază sau că a greșit“, a adăugat Barnier.

“Cred că ea încă are aceeași părere… datoria mea este să spun – fără niciun fel de agresivitate, răzbunare sau satisfacție – uitați-vă la ce s-a întâmplat în Marea Britanie de la Brexit”, a mai spus negociatorul Brexit.

Cum arată ultimele sondaje 

Cota de popularitate a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, s-a prăbuşit cu cinci puncte în iunie faţă de luna mai, 26% dintre francezi fiind mulţumiţi de acţiunile sale, iar cota de popularitate a premierului Gabriel Attal a scăzut cu patru puncte, la 41%, potrivit unui sondaj Ifop pentru Le Journal du Dimanche.

De asemenea, sondajul Elabe pentru BFMTV și La Tribune Dimanche evidențiază deliberarea intensă care are loc în societate. Astfel, șase din zece cetățeni spun că sunt siguri că vor merge la vot duminica viitoare.

Participarea ar putea ajunge chiar la 62 până la 64% conform previziunilor ELABE. Acesta ar fi un record de la alegerile legislative din 2002. Acele alegeri au avut, atunci, o importanță considerabilă întrucât au fost organizate la o lună și jumătate de la „fulgerul” din 21 aprilie, eliminarea lui Lionel Jospin în seara primului tur al alegerile prezidențiale, în profit de Jean-Marie Le Pen.

Foto La Tribune

Sondajul i-a acordat formațiunii lui Le Pen un avans clar, cu 34% din voturi, înainte de primul tur de scrutin din 30 iunie, urmată de 29% pentru alianța de stânga închegată în grabă, Noul Front Popular și de centriștii lui Macron, cu 22%.

Dar dacă Adunarea Națională va ieși victorioasă, așa cum se preconizează, Le Pen îi va da probabil postul de prim-ministru protejatului său în vârstă de 28 de ani, Jordan Bardella.

Bardella le-a spus săptămâna aceasta liderilor de afaceri că va reduce plățile la bugetul UE al Franței cu până la 3 miliarde de euro (2,5 miliarde de lire sterline) dacă Adunare Națională va câștiga alegerile anticipate de luna viitoare.

Un al doilea sondaj publicat săptămâna trecută de Toluna Harris Interactive a prezis, de asemenea, că partidul dreptei dure va fi câștigătorul clar cu 34% din voturi.

Un al treilea sondaj realizat de Opinion Way a plasat Adunarea Națională la 35%, iar alianța liberală a lui Macron la 20%.

Mulți dintre contemporanii proeuropeni ai lui Barnier au respins amenințarea euroscepticismului după Brexit.

Foto La Tribune

În ultimii ani, Le Pen a încercat să își atenueze retorica anti-UE “Frexit”, ca parte a unui plan de a-și face mișcarea mai acceptabilă pentru electoratul francez.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: