Skip to content
Alegeri locale 2020

Emoții pentru candidatul dreptei în București. Sociologul Dan Jurcan: Numai 2 din 3 votanți PNL îl aleg pe Nicușor Dan

Inquam Photos / George Calin

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre recentele evoluții în ceea ce privește prezența la vot și modul în care această evoluție va afecta șansele unuia sau a altuia dintre candidați.

„Prezența la vot pare să fie destul de bună, având în vedere riscul de îmbolnăvire conștientizat de majoritatea cetățenilor care au intenția de a participa la vot. Nu cred însă că se va ajunge la 48,5% cum a fost în 2016, dar nu este deloc exclus să depășim pragul de 40-45%, având în vedere că la ora 17 prezența depășea deja 37%.

Am auzit vorbind-se mereu de faptul că tinerii nu ies la vot sau că în următoarele ore vor ieși și vor schimba radical situația. E discutabil! Cei care privesc statisticile BEC privind profilul în raport de grupele de vârstă lansează astfel de judecăți de valoare privind absenteismul tinerilor versus prezența masivă la vot a seniorilor. Mulți însă pierd din vedere că un astfel de profil trebuie amendat sau raportat la profilul demografic. Avem o structură a populației pe grupe de vârstă care este o piramidă răsturnată și este normal ca acest profil să se reflecte și în structura pe vârstă a celor care ies la vot. Dar se poate spune și după această ponderare ca cei în vârstă preferă să voteze mai mult dimineața, în timp ce tinerii sunt mai inerțiali si votează după amiază. E un comportament consacrat deja!

De ce e important acest lucru? Pentru că cei care măsoară intenții sau comportamentul de vot vor obține rezultate cu dinamică specifică profilului de vot. Știm de pildă, că tinerii și cei cu studii superioare preferă în proporție foarte mare să voteze Nicușor Dan și USR PLUS, în timp ce seniorii și cei cu studii medii sau elementare votează preponderent Gabriela Firea și PSD. E normal atunci ca până spre orele prânzului să ai un rezultat care o favorizează net pe candidatul stângii când știi că cei în vârstă au ieșit mai mult la vot. E drept că după prânz vor veni și tinerii la vot și atunci se remarcă o creștere a candidatului dreptei la București. Însă nu aș supralicita foarte mult reducerea acestei diferențe fără să iau în calcul faptul că vorbim totuși de o populație îmbătrânită și în București. În 2016 am avut o prezenta la vot de 33% în București. Daca la ora 18 am ajuns la 29%, e posibil sa depășim acest prag, ceea ce ar însemna o mobilizare mai bună, inclusiv în rândul tinerilor.

Per ansamblu însă, meciul dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan a fost influențat de Traian Băsescu. Oricât de multe semnale de non combat sau anti Firea ar fi dat în urmele zile, Băsescu tot va reuși probabil să colecteze 1 din 10 voturi în București, ceea ce este esențial în actualele condiții de vot într-un singur tur. Nici mobilizarea electoratului PNL pentru candidații comuni ai dreptei nu pare să fi fost la maximul potențial. Numai 2 din 3 votanți ai PNL la CGMB votează Nicușor Dan, 1 din 3 voturi mergând spre Traian Băsescu și Gabriela Firea. PSD și USR PLUS au un electorat disciplinat care votează cu candidatul pe care îl susțin. Și se pare că USR va face o figură bună la CGMB, fiind probabil prima sau a doua forță politică.

Pe de altă parte, e posibil ca tot scandalul dintre Gabriele Firea și Nicușor Dan din ultima săptămână de campanie să fi polarizat opinia publică și să îi fi ajutat mai mult pe challengeri. Pentru că se remarcă o oarecare creștere a lui Nicușor Dan după scandalul cu interlopii.

Pe scurt, la primăria generală e luptă la baionetă. Diferențele sunt destul de mici, chiar dacă unul dintre candidați pare să fie în avantaj. Pentru datele de la ora 18:00 e greu să spui că există un câștigător fără emoții! E mai mult decât clar că fiecare vot pentru unul sau altul dintre candidați va fi esențial pentru victorie”, a explicat sociologul pentru PS News.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *