Skip to content
" "
Opinii & Analize

Epidemia de coronavirus prinde România complet nepregătită. Ce soluții avem la dispoziție?

Situația din Italia, țară lovită puternic zilele acestea de epidemia de coronavirus, poate reprezenta un reper important pentru politicienii români în această perioadă. Panica, isteria, cozile la alimente, anularea evenimentelor publice, toate aceste lucruri le-am putea vedea într-un viitor nu foarte îndepărtat și în România. Problema masivă însă cu care se confruntă țara noastră ține de faptul că pe lângă problemele pe care le-ar crea o epidemie de coronavirus, există deja mari probleme politice ce vor complica serios lucrurile.

România, țara celor trei crize

Putem creiona cu destul de multă acuratețe un tablou destul de sumbru al evenimentelor într-un viitor apropiat. România se trezește în situația de a se afla într-o criză politică serioasă, cu un guvern interimar semi impotent care nu poate emite ordonanțe de urgență, exact în momentul în care epidemia de coronavirus ne bate la ușă. Peste criza politică, provocată strict din rațiuni de partizanat politic care ignoră complet interesul public, se suprapune o criză economică cauzată de deficite bugetare enorme, cheltuieli bugetare mult peste veniturile reale ale statului, împrumuturi cu costuri din ce în ce mai mari şi un curs leu/euro aflat în picaj. O epidemie de coronavirus ar reprezenta o a treia criză gravă pentru România, care ar deveni astfel țara celor trei crize.

" "
" "

În loc să căutăm soluţii la aceste probleme presante ale societăţii, actorii politici par a fi interesați exclusiv de alegeri anticipate, care oricum în condițiile actuale devin din ce în ce mai greu de realizat. De aproximativ 4 luni de zile agenda publică a fost ocupată aproape exclusiv de acest subiect, în ciuda faptului că, în paralel în lume epidemia de coronavirus ținea ocupată aproape complet agenda publică. Iată că ne trezim acum în situația în care țara noastră ar putea fi pusă în fața pericolului reprezentat de coronavirus, un pericol ignorat aproape complet de toți politicienii noștri.

Cu o diaspora uriașă în Italia, este greu de crezut că virusul va ocoli complet țara noastră. România va fi obligată să ia aceleaşi măsuri împotriva coronavirusului ca și autoritățile de la Roma. Poate unele încă şi mai drastice. Problema este că în prezent în țara noastră nu sunt nici măcar suficiente kituri de depistare a coronavirusului.

Cu un guvern interimar, care nu poate da OUG-uri și cu o clasă politică sfâşiată de lupte partizane cu greu poţi face faţă unui eveniment de asemenea magnitudine. Să ne amintim că China şi Italia au alocat resurse umane şi materiale uriaşe, pentru a face faţă coronavirusului, resurse pe care România nu le are. Este nevoie astfel de consens, de un guvern stabil şi cu puteri valide și o celulă de criză politică, care să supervizeze toate acţiunile necesare combaterii coronavirusului. Până acum nu acesta pare a fi scenariul, însă decidenții politici ar trebui să se îndrepte rapid spre construirea unui consens, altfel criza actuală din Italia ar putea părea mic copil pe lângă efectele coronavirusului în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *