Skip to content
Societate

Epidemia de știri false. Politologul Cristian Pîrvulescu: Vorbim despre o campanie care urmărește să creeze panică și neîncredere în autorități

psnews.ro

În contextul epidemiei de coronavirus se înmulțesc alarmant știrile false. Ministerul Sănătății încearcă deja să combată această “pandemie” de fake news-uri care se răspândește în toată Europa, iar autoritățile urmăresc înăsprirea pedepselor. Presa internațională scrie că în spatele majorității mesajelor false s-ar afla Kremlinul care duce o campanie de dezinformare, profitând de haosul din majoritatea statelor europene.

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că în cazul celor mai multe mesaje false vorbim de fapt despre o campanie organizată care urmărește să creeze panică și neîncredere în autorități, fiind folosite de multe ori persoane cu autoritate pentru transmiterea acestor mesaje. Aceste mesaje false se transmit de cele mai multe ori de la cunoscut la cunoscut, iar în ultimă instanță ele se întorc împotriva intereselor societății.

“Vorbim despre o campanie clasică, organizată de cineva care urmărește să creeze panică și neîncredere în autorități. Aceste mesaje false sugerează că tot ceea ce transmit autoritățile este fals, că mint cu bună știință și știm că majoritatea cetățenilor au o neîncredere sistematică în autorități. Vorbim practic despre un alt virus, respectiv cel al dezinformării. Este o dezinformare sistematică care încearcă să alimenteze panica. Vedem, nu doar în România ci și în celelalte state europene cum se instalează această panică.

Orice mesaj primit trebuie privit cu circumspecție și trebuie verificat din surse absolut sigure. Uneori mesajele sunt fake news-uri foarte elaborate în spatele cărora se află o persoană cu autoritate, medic de pildă. Alteori se folosesc inclusiv mesaje din partea Organizației Mondiale a Sănătății, dar introducându-se mici elemente de manipulare. De asemenea sunt folosite din plin rețelele sociale pentru distribuirea acestor mesaje.

Aceste mesaje se transmit de la cunoscut la cunoscut, fiind foarte greu de contracarat dacă oamenii nu încearcă să analizeze rațional informația și să-și stăpânească frica, pentru că în astfel de momente asemenea informații se întorc împotriva propriilor lor interese. Oamenii se sperie pe baza acestor informații, se duc în magazine, cumpără imens și creează probleme cu distribuția alimentelor. Deci această situație nu face decât să creeze și mai mari spaime sociale, iar profitând de aceste mecanisme unii doresc să creeze fisuri în sistemele politice existente și în special în Uniunea Europeană”, a explicat analistul pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *