Skip to content
Puterea Știrilor Video

Epidemie de gripă în România. Cristian Bușoi (PNL): Vedem încă o dată cât e de mare răul făcut de campaniile anti-vaccinare

Facebook/Cristian Busoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi consideră că, în România, problema gripei este foarte serioasă, în condițiile în care autoritățile au declarat epidemie pentru al doilea an consecutiv.

„Ajungem la această situație din mai multe motive, în primul rând vorbim de anumite motive obiective, faptul că timpul a fost foarte schimbător, a fost o toamnă atipică, care favorizează acest gen de afecțiune și poate duce la epidemie. În al doilea rând, există o anumită slăbiciune a sistemului sanitar din România. Din păcate, medicina de familie nu este îndeajuns de bine utilizată. Oamenii nu merg când trebuie la medic, unii medici de familie nu au la dispoziție ceea ce este necesar și de foarte multe ori se duc direct la Camera de gardă. Acolo este pericolul să se împrăștie un anume virus, să devină boala foarte contagioasă. Există situații în care boala vine pe fondul altor afecțiuni de sănătate și iarăși avem o problemă, cu tratarea unor afecțiuni de sănătate (…) și dacă se adaugă și un virus foarte periculos este fatal”, a declarat Cristian Bușoi, la ”Puterea Știrilor”.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a confirmat, vineri, cinci noi decese provocate de gripă. Toți sufereau și de alte afecțiuni și nu erau vaccinați împotriva gripei. Numărul total de decese cauzate de gripă în acest sezon a urcat la 23. Se recomandă vaccinarea, în continuare, ca cea mai eficientă metodă de prevenţie.

„În cele mai multe cazuri, vorbim de afecțiuni pre-existente, de o stare de imunitate scăzută și o dată ce apare și gripa, lucrurile devin greu de gestionat. Mai e o cauză foarte importantă, aceea a lipsei vaccinării. Aici vedem încă o dată cât e de mare răul făcut de campaniile anti-vaccinare și o spun foarte hotărât: România și autoritățile să facă în perioada următoare cât mai mult pentru promovarea vaccinării. Să asigure la timp vaccinurile la medicii de familie, farmaciile să fie aprovizionate la timp, să existe campanii de informare, o implicare mai mare a medicilor de familie pentru acțiunile de vaccinare. Fac un apel foarte hotărât către toți factorii din sistem și îmi ofer toată disponibilitatea de a mă implica cu toată experiența europeană, ba chiar încercând să vedem cum putem fi sprijiniți de la Bruxelles în mod concret, să începem să facem un plan mult mai coerent de vaccinare și promovare a vaccinării în România”, a adăugat europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *