Skip to content
Internațional

Erdogan cere Europei să sprijine demersurile Turciei în Libia

politico.eu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Europei ca, dacă vrea să pună capăt conflictului din Libia, să sprijine acţiunile ţării sale în această ţară nord-africană, unde Ankara furnizează sprijin armat şefului Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU, informează sâmbătă Reuters, citată de agerpres.

Erdogan a făcut aceste remarci într-un editorial publicat sâmbătă pe site-ul publicaţiei Politico, înaintea summitului de duminică de la Berlin, care are ca obiectiv stabilizarea Libiei.

La reuniune, Germania şi ONU vor face presiuni asupra taberelor rivale din Libia să fie de acord cu un armistiţiu şi cu instalarea unui mecanism de monitorizare ca primi paşi în direcţia păcii, potrivit mai multor diplomaţi şi unui proiect de declaraţie.

Turcia sprijină guvernul din Tripoli condus de Fayez al-Serraj şi îl descrie pe mareşalul Khalifa Haftar – susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite – drept un conspirator.

Ţinând cont de faptul că Europa este mai puţin interesată să acorde sprijin militar în Libia, alegerea evidentă este să coopereze cu Turcia, care a promis deja asistenţă militară. Vom pregăti forţele de securitate din Libia şi le vom ajuta să lupte împotriva terorismului, a traficului de persoane şi a altor ameninţări serioase împotriva securităţii internaţionale”, a scris Erdogan.

Preşedintele Turciei a mai apreciat că, dacă guvernul legitim al Libiei va cădea, grupări militante islamiste precum Stat Islamic şi Al Qaida „vor găsi teren fertil pentru a se repune pe picioare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *